ZAŽELI II Posao će u osam općina brigom o 366 korisnika pronaći 61 žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/VELIKO TROJSTVO/IVANSKA – Hvalevrijedan projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-Faza II) dobio je svoj nastavak. Ovaj projekt poseban je jer kroz njega obostranu korist imaju zaposlene žene, ali i osobe treće životne dobi kojima je svaka pružena ruka pomoći uvijek dobro došla. Tome u prilog ide i činjenica da u BBŽ svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina. Kroz drugu fazu projekta zaposlit će se 61 žena koja će brinuti o 366 korisnika i to najvećim dijelom starijih osoba te osoba s invaliditetom. Za nastavak projekta potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 5.3 milijuna kuna.

– Županija je treća po povlačenju sredstava EU kada je riječ o županijskim projektima, no moram naglasiti da to nikada ne bi mogli napraviti sami. Projekt Zaželi II dobar je uvod u 2021. godinu, to je jedan novi europski projekt s 12 partnera. Iza toga se krije činjenica da ljudima naše županije treba potpora i pomoć. Radi se o jednom od najvećih projekata u RH. Kroz partnerske odnose omogućit ćemo da dobar dio županije dobije potrebnu skrb. Partnerski odnosi, okupljanje i zajednički interes je ono što želimo – kaže župan Damir Bajs.
Svaka zaposlena žena vodit će brigu o najmanje 6 korisnika koji će redovito obilaziti korisnike. Kućanski poslovi, nabava lijekova, kuhanje obroka, samo su dio poslova kojima se posebno treba pridodati socijalni kontakt i razgovor koji korisnici često izdvajaju kao najbitniji dio projekta.
Između ostalih, kao partneri u projektu sudjelovat će Općina Veliko Trojstvo.

– Projekt Zaželi u Velikom Trojstvu koristimo gotovo 14 godina. U ovom projektu zaposlit će se deset žena koje će brinuti o 60 korisnika. No, to nije jedini projekt gdje se susrećemo s našom Županijom. Imamo odličnu suradnju sa Županijom, a to se i vidi kroz sve projekte – kaže načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.
Zaposlene žene vodit će brigu o starijima i nemoćnima i na području općine Ivanska.
– Na području naše Općine bit će zaposleno deset žena koje će brinuti o 60 korisnika. Puno će to značiti ljudima od kojih neki nemaju gotovo nikoga – kaže načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.
Uz navedene Općine, u projektu sudjeluju i Općine Velika Pisanica, Berek i Veliki Grđevac te Dom za starije osobe Bjelovar u sklopu kojeg će 15 žena skrbiti o 90 korisnika s područja Općina Dežanovac, Nova Rača i Velika Trnovitica.

– Radi se o vrlo bitnom projektu koji dugo traje i ima svoj kontinuitet. Iznimno sam ponosna što ćemo s 15 žena koje ćemo zaposliti skrbiti o 90 građana naše županije. Radi se samo o nastavku skrbi budući da već skrbimo o korisnicima Doma za starije. Osobe koje duže ostaju u svojim sredinama i sa svojim obiteljima duže će ostati zdravije i sretnije – poručuje ravnateljica Doma za starije u Bjelovaru Jasmina Radojčić.
Nositelj projekta je BBŽ, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar te Centri za socijalnu skrb Bjelovar, Daruvar, Grubišno Polje, Garešnica i Čazma. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!