Kraj lažnim obećanjima. Došlo je vrijeme za naplatu. Doktore Ali, što sad?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prva rata kredita od 1,8 milijuna kuna za gradnju bjelovarske bolnice bit će plaćena danas s računa OB Bjelovar, potvrdila nam je Anita Nekić Pavičić, županijska pročelnica za financije.

To je prva rata prvog kredita u iznosu od 90 milijuna kuna koji je bolnica digla uz suglasnost županije, a krajem prošle godine podignuto je još 107 milijuna, ali ta obveza još je na počeku te prva rata na naplatu stiže 31. ožujka iduće godine. Taj prvi kredit odnosio se na prvu projektiranu procjenu gradnje od 165 milijuna kuna, ali su kasnije ravnatelj Ali i Bajs prihvatili ponuđenu cijenu Radnika od 272 milijuna pa su krenuli u nova zaduženja.

Bolnica ima novac na računu, a njegovo je porijeklo u tzv. decentraliziranim sredstvima koje iz državnog proračuna idu županijama. BBŽ ukupno od države dobiva 83.289.395 kuna za školstvo, socijalu, zdravstvo i vatrogastvo, a stavka za zdravstvo je vrijedna 14,5 milijuna.

Bivši župan Bajs rasporedio je taj novac tako da 7,6 milijuna ide na otplatu kredita, a ostalo za sve ostale zdravstvene potrebe i taj mu je plan Vlada odobrila. – Ove godine ne bismo trebali imati problema s plaćanjem kredita, a već sljedeće bez dodatnog novca nećemo preživjeti kredite za bolnicu, rekla nam je Nekić Pavičić priznavši kako nije sigurna da će ostatak državnog novca predviđen za zdravstvo biti dostatan za potrebe svih ustanova.

Upravo je to i bio predmet kaznene prijave protiv ravnatelja OB Bjelovar dr. Alloucha jer je enormnim kreditnim zaduženjima doveden u pitanje cjelokupni zdravstveni sustav. Iz kojih će se izvora podmirivati troškovi drugih zdravstvenih ustanova, što će jesti i čime se liječiti pacijenti bolnice…

Brigo moja, prijeđi na drugoga!

No, u trenutnoj financijskoj konstrukciji ravnatelj bolnice Allouch ne vidi nikakav problem. Iako je on potpisnik ugovora o kreditu, jasno je da rješenje problema očekuje od novog župana.

-Sastao sam se sa županom Marušićem i sredstva za prvu ratu su osigurana. Vidjet ćemo kakva će situacija biti uoči plaćanja druge rate, za četiri mjeseca. Župan je kazao kako će nastojati pronaći sredstva – kazao nam je Allouch, a na pitanje kakav je plan vezan uz otplatu imao bivši župan Bajs, s kojim je dogovarao detalje kreditiranja, kratko odgovara kako je to jasno naznačeno u ranijih odlukama Županijske skupštine – kredit će se otplaćivati iz decentraliziranih te vlastitih sredstava Županije. Sa županijskom pročelnicom za financije ne dijeli stav da bi takav model mogao ugroziti funkcioniranje same bolnice, ali i drugih zdravstvenih ustanova.

-Moramo biti optimisti, ja ne bih tako crno gledao na stvari i nisam previše zabrinut. Vjerujem kako ćemo uspjeti podmiriti obveze uz podršku Županije i Vlade – zaključuje Allouch.

Župan Marko Marušić već je počeo zatvarati pipe kroz koje curi novac i u županiji vjeruju kako će uz mjere štednje preživjeti godinu bez većih teškoća u likvidnosti. Marušić ima i mogućnost korigiranja planova svog prethodnika pa tako može doći i do ušteda, ali i dodatnih prihoda. A sljedeća godina bez dodatne potpore Vlade RH bila bi financijska katastrofa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!