Na svom 102. rođendanu baka Ana nam je otkrila tajnu dugovječnosti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za veselje koje je ovih dana vladalo u bjelovarskom Domu za starije i nemoćne bilo je više od stotinu razloga. Točnije, 102. Jer, točno je toliko godina 22. srpnja proslavila najstarija korisnica Doma Ana Hendeković. Bjelovarski Dom za nju je dom u punom smislu te riječi jer ondje živi od listopada 2003. godine. Sve do prije tri godine samostalno je hodala i kretala se, no onda se razboljela pa je danas u domskom stacionaru mazi i pazi domsko medicinskog osoblje.

-Meni je dobro svuda! – odgovara nam na pitanje je li joj u Domu ugodno i brinu li se dobro za nju. Iako malo slabije čuje, što i ne čudi s obzirom na dob, uspjeli smo se sporazumjeti s bakom Anom, inače rođenom Berečankom, koja je na selu, u prekrasnoj moslavačkoj prirodi, provela veći dio života.

-Majka mi je umrla kad sam imala 10 godina, a ja sam se morala brinuti za braću i sestre. Nije bilo lako – priča nam. Iako se rodila u mnogobrojnoj obitelji s devetero braće i sestara, sama djece nikad nije imala. Suprug Jakov odavno je umro, a kad više nije mogla sama živjeti u Bereku, smještena je u bjelovarski Dom. Na pitanje u čemu je tajna njezine dugovječnosti, doznajemo kako gđa Ana pomno pazi na prehranu. Uopće ne jedne industrijsku i prerađenu hranu, a ne konzumira čak niti čaj iz vrećice.

-Najviše volim jogurt! – otkriva nam.

Iako smo s gđom Anom proveli kratko vrijeme jer se brzo umara, ipak nam je uspjela udijeliti nekoliko korisnih savjeta. A takvih savjeta ne nedostaje ni drugim korisnicima bjelovarskog Doma koji su sve stariji, a samim time, složit će se mnogi, i mudriji.

-Velik dio naših korisnika danas je stariji od 80 godina, a imamo i dosta njih koji su premašili devedesetu. Danas se ljudi kasnije odlučuju smjestiti u Domu, dok je ranije praksa bila drugačija, mnogi bi dolazili odmah nakon što bi stupili u mirovinu – kaže ravnateljica te bjelovarske ustanove Jasmina Radojčić, dodajući kako je za visoku dob korisnika, osim zdrave prehrane i ranijeg života u prirodi, zacijelo djelomično zaslužna i kvalitetna skrb koja im je osigurana u Domu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!