Županijska pomoć sektoru koji je najpogođeniji u krizi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić danas je potpisao ugovore s gospodarstvenicima i obrtnicima koji su se javili na županijski Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva i obrtništva. – Riječ je o 16 korisnika koji su se javili na mjere „Sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore”, „Potpora tvrtkama i obrtima kojima je Odlukama Stožera CZ RH privremeno obustavljeno poslovanje”, „Potpora novootvorenim obrtima koji se bave izradom tradicijskih proizvoda ili usluga i potpora novootvorenim proizvodnim obrtima”, „Sufinanciranje uvođenja BIKE&BED standarda te “Potpora promociji i marketingu turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije”. U okviru navedenih mjera ukupno će im biti isplaćena sredstva u iznosu od 123.603,94 kuna – rekao je župan Marušić.

Naglasio je Marušić kako koronakriza ostavlja traga na svim sektorima društva gdje su gospodarstvenici i obrtnici jedni od najpogođenijih. – No, vi se ne predajete i dalje vrijedno radite te se trudite očuvati svoje poslovanje. Na tome vam od srca čestitam. Bjelovarsko-bilogorska županija to prepoznaje i cijeni i zato ćemo uvijek stajati uz vas pružajući vam potrebnu podršku – obratio se župan okupljenim gospodarstvenicima i obrtnicima. Veseli župana što se broj obrtnika povećava pa je tako trenutno na području županije 1229 obrta što je za 48 obrta više nego prošle godine. – Nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje – poručuje Marušić.

Direktorica HGK Županijske komore Bjelovar Martina Posavac Ćurić naglasila je da je u prošloj godini također bio veliki broj novoosnovanih poduzeća. – Osim što se u natječaju Županije sudjeluje u “preživljavanju” osnovanih obrta ili poduzeća, isto tako su motivacija za dalje. Imamo dosta natječaja koji se vežu za apliciranje Fondova EU, a nadam se da će se taj pozitivan niz i nastaviti te da će u budućnosti doći do nekih novih natječaja koji će omogućiti što širi spektar prijave – kazala je Posavac Ćurić.

Da i Obrtnička komora Bjelovar godinama ima dobar i partnerski odnos s BBŽ, potvrdio je predsjednik Obrtničke komore Goran Grgić. – Veseli me što je naša suradnja nastavljena s novim županom i Županijskom upravom, a nadamo se da ćemo suradnju uspjeti podići i na neku višu razinu. Drago mi je što će obrtnici dobiti novčane potpore jer danas je u krizi svaka kuna važna. Jednako važno je i to što imaju osjećaj da su dobro došli u svojoj zajednici. Da je teško, teško je, ali barem smo izbjegli onaj katastrofalni scenarij iz 2008. godine kada se zaredalo užasnih desetak godina. Ova će kriza izgleda proći bezbolnije. Nadali smo se prije korone i puno većem broju obrtnika, ali eto nije se dogodilo. No, veseli nas podatak što je čak 20 posto narastao broj zaposlenih među kojima su dakako i obrtnici koji rastu i razvijaju se – rekao je Grgić.

Martina Posavac Ćurić, Marko Marušić i Goran Grgić

Jedan od potpisnika ugovora je i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković. – Zahvaljujem se na dobivenim sredstvima putem kojih zapravo podižemo kvalitetu naših usluga. Naglasio bih da je vrlo bitno da ovakve mjere idu i dalje. Stoga se nadam da je BBŽ i dalje nalaziti snage i financijske mogućnosti da se potpore nastavljaju – rekao je Vuković.

Inače, ovogodišnji županijski Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva obuhvaćao je 13 mjera, a zaprimljeno je ukupno 215 zahtjeva s iznosom potpora u vrijednosti od 2.3 milijuna kuna. Zbog iskorištenja sredstava većina mjera, njih 10 je zatvorena, a do kraja studenog još su otvorene tri mjere i to „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore“, „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na fondove EU i nacionalne izvore“ i „Potpora tvrtkama i obrtima kojima je Odlukama Stožera CZ RH privremeno obustavljeno poslovanje“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!