Ima li u školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije antimaskera?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nova školska godina donijela je i nove probleme i dileme, uključujući i onu trebaju li učenici u školi nositi maske. Svjedočili smo ovih dana prosvjedu ispred škole u Krapinski Toplicama koji je eskalirao nasilnim ulaskom u školu. Vladajući su osudili takvo ponašanje te pozvali protivnike nošenja zaštitnih maski, prozvanih ‘antimaskerima’, da se suzdrže od prosvjeda. Provjerili smo zato ima li problema i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja i dalje ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti. Ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir rekla je kako dosad nije bilo nikakvih problema.

– Nismo dobili primjedbe roditelja ili učenika ni pismeno ni usmeno, sve ide prema uputama koje dobivamo od ministarstva i stožera – istaknula je.

Martina Supančić, ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar dala je isti odgovor te dodala kako su djeca zadovoljnija u odnosu na prošlu godinu jer su mjere nešto blaže.

– Djeca nisu nezadovoljna zato što vide poboljšanje u odnosu na prošlu godinu. Naime, dok su lani morali nositi maske od 5. do 8. razreda, sada smo rasporedili razrede tako da sjede na dovoljnom razmaku kako za vrijeme nastave ne bi morali nositi maske, osim u specijaliziranim kabinetima – navela je. Učenici tako moraju nositi maske samo u zajedničkim prostorijama poput hodnika te u kabinetu informatike gdje su smještena fiksna računala, zbog čega je nemoguće osigurati dovoljan razmak među djecom.

Ravnateljica Kavalir ističe kako je u njenoj školi nošenje maski više pravilo nego iznimka.

– Nažalost, nemamo tako velike prostore gdje bi učenici, to jest razredi od 20 i više učenika mogli biti bez maske. Moraju nositi maske za vrijeme nastave, osim ako su u manjoj skupini kad imaju izborne predmete – naglašava. U slučaju da ih se može rasporediti na udaljenost od dva metra, ne moraju nositi maske. Premda su u I. osnovnoj školi uspjeli osigurati dovoljan razmak, ravnateljica Supančić je oprezna.

– Vidjet ćemo kako će se odvijati epidemiološka situacija jer trenutačno ne možemo biti sigurni hoće li sve ostati isto do kraja školske godine – zaključila je.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!