Povijesna izložba koja prikazuje minobacač bjelovarske proizvodnje, ali i nikad objavljene fotografije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uoči dokumentarne izložbe “Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata” koja se u Gradskom muzeju Bjelovar otvara 27. rujna u 18 sati, danas se na konferenciji za medije moglo čuti kako je izložba nastala. Izložba je nastala povodom obilježavanja Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja u suradnji s Muzejom. Radi se o izložbi povijesnih fotografija vezanih uz Domovinski rat, uz 30 godina od početka Domovinskog rata, ali i 30 godina od oslobađanja bjelovarske vojarne Barutane, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Dario Hrebak.

– Prikazano je 300 fotografija od 30 različitih autora. Ima i amaterskih fotografija, ali i onih ozbiljnih, novinarskih. Sve smo okupili u muzeju grada. Isto tako, u sastavu izložbe nalazi se nekoliko desetaka raznih eksponata, od službenih odora do naoružanja – rekao je Hrebak istaknuvši da je Gradu Bjelovaru važno da se na dostojanstven način obilježi uloga Bjelovara u Domovinskom ratu. Dodaje kako je izložba svojevrsna posveta hrvatskim braniteljima.

Izložba je rad svih povijesnih odjela svih kustosa, naveo je ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović. – Radi se o vrijednoj izložbi jer su prikupljeni gotovi svi značajni materijali koji su se odnosili na naše zborno područje. Kroz tekstove i fotografije možemo popratiti sve značajne akcije Bljesak, Otkos, Oluja, Južna bojišnica, Istočna Slavonija, gdje god su bili pripadnici našeg spornog područja. Možemo vidjeti fotografije koje prvi put vidimo jer iz jedne u drugu prigodu dobivamo nove materijale – kaže Pavlović.

Isto tako, cilj je da izložba bude motivacija mnogima koji su se prisjetili važnih fotografija ili dokumenata. – Na izložbi tako možemo vidjeti i neke originalne karte, tu je i jedan minobacač bjelovarske proizvodnje te svečane, vojne i policijske odore. Jedan dio izložbe posvećen je 30 vojnih i policijskih maketa oruđa, oružja koji su se koristili u Domovinskom ratu – kaže Pavlović.

Uz sve to, izložba je popraćena i jednim kvalitetno napravljenim katalogom, zaključuje ravnatelj.



PODIJELI S PRIJATELJIMA!