Kako sam ja planirao opremiti bolnicu i tko je moj favorit za ravnatelja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bivši župan i čelnik stranke DB NL Damir Bajs s političkim parterima iz umirovljeničkih opcija održao je danas konferenciju za medije na kojoj su pojasnili što nakon posljednje Skupštine najviše zamjeraju novoj županijskoj vlast. Bajs je istaknuo kako novi župan Marušić nije ispunio niz predizbornih obećanja, među kojima je i ono da će si smanjiti plaću.

-Obećali su i učinkovitu i manju administraciju i upravu, no iz proračuna za 2022. vidi se kako će 3 milijuna kuna ili četvrtina sredstava više biti namijenjena namještenicima i službenicima. Obećali su božićnice i uskrsnice umirovljenicima, kojih isto nema u proračunu. I obećanje da će završiti i opremiti bolnicu palo je u vodu – kazao je Bajs, dodajući kako je Marušić u više navrata odbio odgovoriti na pitanje kakvo je stanje žiro-računa Županije. Kao pozitivan primjer naveo je Grad Bjelovar koji o tome otvoreno komunicira i kad mu je račun u minusu.

-Zbog čega se to ne može reći za Županiju je vrlo čudno. Stoga ćemo, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražiti stanje računa svaki dan od preuzimanja vlasti u Županiji do danas, da vidimo zbog čega govore da nemaju sredstava, a tražit ćemo i tromjesečna financija izvješća koja do sada nisu objavljena, da se vide brojke. A ne da se stalno priča da su u financijskim problemima, a kada treba dati podatke, nema ih – dodao je Bajs.

Na novinarsko pitanje kako je sam, da je ostao na vlasti, planirao rješavati financijske dubioze koje su spomenute i na posljednjoj županijskoj Skupštini – preko 200 milijuna duga za bolnicu, po 30 milijuna za cash-pooling škola, školsko-sportske dvorane, Glazbenu školu, Vodoprivredu, 29 milijuna ŽUC – Bajs je odgovorio kako za bolnicu već godinu dana postoji kreditni plan otplate.

-Taj plan je dostupan i Vladi RH i Ministarstvu financija, tamo sve piše. To što župan Marušić odbija otkriti stanje računa Županije pokazuje da nešto skriva. Što se tiče, primjerice cash-poolinga, to su sredstva unutar ustanova, tvrtki i same Županije, to su sredstva županijskih proračuna i kada netko kaže da se tu radi o kreditu, pokazuje veliko nerazumijevanje – kazao je Bajs dodajući da ga posebno boli što Županija nije predvidjela sredstva za opremanje nove bolničke zgrade. Na novinarsko pitanje kako je on planirao opremiti bolnicu kazao je kako taj plan u ovom trenutku – nije bitan.

S Bajsom su na konferenciji bili i koalicijski partner iz BUZ-a Marijan Žiher i HSU-a Zlatko Barila koji su novoj aktualnoj vlasti zamjerili što umirovljenicima nije isplatila božićnice. Na novinarsko pitanje nije li mu neugodno zbog toga danas prozivati novu županijsku vlast, kada je prošle godine glasovao protiv HDZ-ovog amandmana za božićnice, Barila je odgovorio da nije. Podsjetio da je bivša županijska vlast za umirovljeničke udruge izdvajala preko milijun kuna, dok je u proračunu za iduću godinu za sve udruge predviđeno 300 tisuća. Upravo to je Bajsov argument za to što nije isplaćivao umirovljenicima božićnice dok je sam bio župan.

Na pressici je bilo i riječi o natječaju za ravnatelja Opće bolnice Bjelovar. Bajs je istaknuo kako bi volio znati zbog čega je prvi natječaj poništen, a bio je i pun hvale za aktualnu v.d. ravnateljicu dr. Ivanku Fehir Radanović.

-Ja o njoj imam izvrsno mišljenje. Ona je vrsna pedijatrica i dobar administrator, mislim da je ona dobro rješenje – kazao je.

Bajs i partneri na presici su osudili i nedavne slučajeve nasilja u Bjelovaru, među ostalim i napad na stranačke prostorije HDZ-a. Bajsu je zasmetalo što je Marušić jučer javno prozvao političke stranke koje nisu osudile taj čin.

-Prozivanje samo oporbenih stranaka u Županijskoj skupštini jer nisu osudile taj čin je dijeljenje na ‘vaše’ i ‘naše’. Znamo kako je to bilo u prošlosti. Podjela Hrvatske na ‘naše’ i ‘vaše’ ima niz teških i mračnih trenutaka, a ovoj stvari, osudi nasilja, trebamo biti jedinstveni – kazao je Bajs. Na pitanje zašto to njegova stranka nije učinila odmah, odgovorio je kako je nasilje u Hrvatskoj postala svakodnevna pojava te kako bi stranke, kad bi reagirale na svaki slučaj, preplavile priopćenjima medije. Stoga su DB NL i partneri, kazao je, to ostavili za današnju presicu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!