Džabe edukacija i vanjskih suradnika, JURA nije završila ključni dokument za razvoj županije u idućih pet godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ni silne edukacije, ni vanjski suradnici nisu pomogli stručnjacima Javne ustanove Razvoje agencije BBŽ (JURA) da na vrijeme sastave Plan razvoja Bjelovarsko-bilogorske županije za razdoblje od 2022. do 2027. S 25 vijećničkih glasova za na nedavnoj Županijskoj skupštini je do donošenja spomenutog plana produljena Županijska razvojna strategija 2011.-2021. Privremeni šef županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Dalibor Jurina taj je potez pravdao činjenicom da je od resornog ministarstva naknadno stigao naputak o izradi strateške procjene utjecaja na okoliš koja se oduljila na nekoliko mjeseci.

-Vjerujem kako će se novi Plan razvoja BBŽ pred županijskim vijećnicima naći tijekom prve polovice 2022. godine, a na produljenje stare strategije išli smo kako bi se do donošenja novog plana jedinice lokalne samouprave, poduzetnici i sama Županija mogli javljati na natječaje – pojasnio je Jurina.

DHSS-ov Ivan Beljan je na to zaprepašteno reagirao, kazavši kako je nevjerojatno da se strategija koja je donesena prije deset godina, još za vrijeme župana Čačije, uopće nije mijenjala, ocijenivši to ‘općim neradom’.

Reagirao je i HDZ-ov vijećnik Drago Hodak koji je istaknuo kako je riječ o ključnom dokumentu za gospodarski razvoj županije za nadolazeće razdoblje koji bi trebao točno predvidjeti što će se u kojem trenutku raditi. Postavio je i pitanje je li 15-ak zaposlenih u JURI uopće kompetentno za izradu spomenutog dokumenta.

-Kadroviranje koje je bilo prisutno u toj ustanovi za vrijeme bivše vlasti dovelo je očito do toga moramo uzimati vanjske suradnike za odrađivanje poslova. A to bi trebali raditi sami zaposlenici JURE, kao što je slučaj u mnogim drugim županijama – zaključio je Hodak.

Situaciju je pokušala izvući zamjenica župana Marija Jungić koja je napomenula kako JURA, osim Plana razvoja, provodi još deset programa za čelnike Županije i jedinica lokalne samouprave. Napomenula je i kako su konkretne smjernice za izradu Plana razvoja stigle tek u sedmom mjesecu.

-Činjenica jest da JURA do sada nije bila uključena u provedbu županijskih europskih projekata, dijelom i zbog toga što ih je bilo malo. Svakako bismo željeli da ustanova zauzme snažniju ulogu u pripremi i provedbi projekata, bez angažiranja vanjskih suradnika – kazala je Jungić, koja se osvrnula na Hodakovu primjedbu kako je obnovu županijskih škola umjesto JURE vodila konzultantska tvrtka iz Varaždina, na što je potrošeno 2,3 milijuna kuna iz proračuna škola.

-Kao dobar primjer možemo navesti Grad Bjelovar gdje je prijave i pravdanje sredstava za energetsku obnovu svih škola radila jedna osoba. Dakle, ako mogu drugi, ne vidim zašto isto ne bi mogla i JURA – zaključila je Jungić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!