Kvaliteta zraka u Bjelovaru: Po zimi povećana koncentracija čestica, no problem je uređaj za mjerenje…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije upitali smo kakva je kvaliteta zraka na području Bjelovara. Naime, dio građana se žali na onečišćenje zraka na području gdje se nalaze veće tvornice, a upravo je nedavno Veleučilište u Bjelovaru na svojoj zgradi postavilo uređaj za mjerenje kvalitete zraka kojeg su sami osmislili, a HZZJ ga očitava. 

-S obzirom da se razina onečišćenja zraka neprestano mijenja i može značajno varirati ovisno o mjestu, dobu godine i vremenskim prilikama, još ne možemo donositi zaključke o dugoročnom stanju kvalitete zraka zbog nedovoljno podataka. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magle) koji uzrokuju stvaranje barijere u atmosferi nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, može doći do povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku – kazao nam je Vedran Trupac, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a i nastavlja. 

Po zimi povećana koncentracija čestica

-Poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšat će se i kvaliteta zraka, ali i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja, kada značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena – kazao je ravnatelj Trupac i nastavlja. 

-Iako uređaj Veleučilišta za mjerenje kvalitete zraka uspješno mjeri koncentraciju lebdećih čestica u zraku, ti podaci nisu dobiveni referentnim metodama, ne mogu biti validirani, i kao takvi se ne mogu koristiti za kategorizaciju zraka prema važećoj zakonskoj regulativi. Iz tog razloga Grad Bjelovar, u suradnji s ZZJZ BBŽ planira kupovinu senzora AIRQ koji prate više različitih parametara bitnih za kvalitetu zraka, a koje koriste mnogi drugi gradovi za indikativna mjerenja dnevnih indeksa kvalitete zraka. Takvi senzori udovoljavaju zahtjevima europske direktive o kvaliteti zraka, daju točne podatke u realnom vremenu i služe za informiranje građana o trenutnom stanju kvalitete zraka, kako bi mogli prilagoditi svoje aktivnosti na otvorenom.

Senzori te vrste omogućuju prikupljanje velikog broja podataka uz prihvatljive troškove, a nadopuna su stacionarnim mjernim postajama koje se koriste državnoj i lokalnoj mreži za službena mjerenja i procjenu kvalitete zraka. U konačnici je plan postavljanje stacionarne postaje, za što su potrebna značajna financijska sredstva – istaknuo je ravnatelj Trupac. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!