Govorio djevojčicama da ih uči disati pa ih dirao po grudima, trbuhu i pokušavao poljubiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako smo nedavno izvijestili, Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je optužnicu protiv 62-godišnjeg profesora bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Z.S., optuženog za više kaznenih djela vezanih uz pedofiliju. Profesoru, koji će na sudska ročišta stizati iz pritvora, ovo nije prvo suđenje. Kako su nam svojedobno potvrdili na Općinskom sudu u Koprivnici, ondje se još 2010. godine protiv njega vodio sudski spor, također vezan uz kaznena djela povezana sa seksualnim zlostavljanjem djece, pri čemu je u srpnju 2010. osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora, uvjetno na tri godine. Profesor se na tu presudu žalio, no njegova žalba je na tadašnjem Županijskom sudu u Koprivnici odbijena.

Od Županijskog suda u Varaždinu, pod čijom nadležnošću je sada i sud u Koprivnici, dobili smo tekst finalne presude u kojoj je opisan i dio zlostavljanja zbog kojih je Z.S. i završio na sudu.

U tekstu presude vezanom uz žalbu spominju se dvije maloljetne žrtve, obje učenice optuženog profesora. Tijekom potresnog svjedočenja na sudu jedna od njih, za vrijeme zlostavljanja stara 12 godina, ispričala je kako joj je profesor Z.S. na jednom od satova, dok je svirala klarinet, prišao s leđa, pod izlikom da joj želi pokazati pravilno disanje prilikom sviranja. Pritom ju je počeo dirati rukama po trbuhu i grudima. Djevojčica je sve ispričala roditeljima, nakon čega je pokrenut postupak tijekom kojeg se pokazalo da nije jedina žrtva.

Tijekom procesa na koprivničkom sudu je ispitana i starija djevojka, učenica četvrtog razreda srednje škole, koju je također podučavao Z.S. Prema svjedočenju, nju je profesor na satovima također dirao po tijelu, uz izgovor kako je želi naučiti pravilnoj tehnici disanja, koja se inače uči na samom početku školovanja. Na sudu je svjedočila i njezina prijateljica kojoj se djevojka povjerila, otkrivši kako ju je Z.S. tijekom nastave pokušao poljubiti.

Nakon što je za gnjusna djela osuđen na koprivničkom Općinskom sudu, Z.S. je na presudu uložio žalbu, „zbog povrede Kaznenog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o kazni, tj. kaznenoj sankciji“, no sud ju je odbacio kao neosnovanu te potvrdio uvjetnu zatvorsku kaznu od godine i dva mjeseca.

Najšokantnije u cijeloj priči je to što je Z.S. nakon toga nastavio raditi u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog gdje ga je lani, nekoliko mjeseci prije odlaska u mirovinu, dočekala nova istraga zbog zlostavljanja djece koja je rezultirala, prvo podizanjem, a potom i potvrdom optužnice na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo Z.S.-a ovoga puta tereti zbog „počinjena tri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, i to teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, opisanog u članku 166. stavku 2. u vezi članka 158. stavka 5. i 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina opisano u članku 158. stavku 6. u vezi stavka 2. KZ-a te kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju, opisano i kažnjivo po članku 163. stavku 2. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11“.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!