Bjelovar je nekada imao ‘Medurovu kaldrmu’, evo gdje je bila i zašto je više nema

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kamene kockice poznatije po nazivu kaldrma, zahvaljujući obnovi korza na velika vrata vraćaju se u Bjelovar, ali treba reći da nisu novina, već da u pojedinim dijelovima grada i dalje krase prometnice. Ono što je manje poznato jest da je kaldrma svojedobno krasila i glavnu gradsku prometnicu, onu koja danas novi naziv Matice hrvatske, a prije se zvala Ulica maršala Tita.

Listajući stare brojeve Bjelovarskog lista, pronašli smo članak nekadašnje novinarske legende Emila Novaka, koji je kaldrmu na glavnoj bjelovarskoj ulici pripisivao inženjeru Meduru:

„U poratnim godinama inženjer Medur došao je na ideju da kolnik presloži kamenim kockama (po kojima je cesta dobila naziv ‘Medurova kaldrma’), ali se to rješenje nije pokazalo dobrim zbog trešnje vozila i prašine što se skupljala u rešcima”, pisao je Novak u rujnu 1986. godine, uz napomenu da je Medurova kaldrma odnedavno zamijenjena asfaltnim slojem.

Svi koji su se vozili Prilazom Andrije Hebranga znaju za osjećaj trešnje, a vjerojatno po tom osjećaju i pamte gdje se u Bjelovaru nalazi kaldrma. No, ta trešnja zbog koje je kaldrma uklonjena s glavne bjelovarske prometnice, danas više nije mana, nego prednost jer vozačima daje osjećaj nesigurnosti i tjera ih da voze puno opreznije.

Foto: Google Maps/danas se kaldrma nalazi u Prilazu Andrije Hebranga, a nekada je krasila glavnu bjelovarsku prometnicu


PODIJELI S PRIJATELJIMA!