[FOTO] Na treningu najboljeg kluba u gradu: ‘U iznimno skromnim uvjetima stvaramo vrhunske sportaše’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Velika priznanja stigla su u klub koji u iznimno skromnim uvjetima marljivo radi, odgaja mlade u sportskom duhu, ali i stvara istinske šampione. 

Naime, Streljačko društvo Bjelovar 1874 ovoga tjedna proglašeno je najboljom seniorskom ekipom grada Bjelovara, a njihov član Miran Maričić šesti put za redom proglašen je sportašem grada. 

Dan nakon zasluženo dobivenih priznanja na dodjeli nagrada Športske zajednice Grada Bjelovara posjetili smo trening strijelaca gdje nas je dočekao tajnik kluba Damir Bošnjak i najbolji bjelovarski sportaš Miran Maričić. 

-Naravno da smo sretni i ponosni na postignuća. Mi smo mali klub, velikog srca. Sve radimo iz ljubavi i naravno da onda dolaze dobri rezultati. Trenutno brojimo 80-ak članova, to je dakle sve zajedno, od muških i ženskih osoba i od najmlađih do najstarijih kategorija. A što se tiče samih natjecatelja, njih imamo oko 30-ak – kazao nam je tajnik kluba Damir Bošnjak koji je istaknuo da klub ima i izvrsne kadetkinje, juniorke i seniorke. 

Sportaš grada na treninge u Zagreb

-Treninzi su individualni i streljana radi svaki dan. Većina članova trenira tri do četiri puta tjedno, dok ozbiljniji strijelci dolaze svaki dan. Što se tiče oružja, mladima na početku ne treba vlastito već se koristi od kluba, no kada dođu ozbiljniji rezultati, kada treba individualizirati opremu, onda se gleda da se kupi sve ono što je potrebno za ozbiljnog strijelca – pojašnjava nam Bošnjak kojeg smo upitali koja je tajna kluba da u gradu rukometa i nogometa, sportove u koje Grad ulaže milijune, jedan streljački klub bude najbolji i ima najboljeg sportaša. 

-Okupili smo jedno kvalitetno društvo koje obožava ovaj sport i reklo bi se živi za njega. Imamo i puno starijih članova koji rade volonterski, a rade zaista puno i kvalitetno. Tradiciju imamo i sve je to taj miks toga što je dovelo da budemo tako kvalitetni, ali naravno da imamo i mnogih problema – kazao nam je Bošnjak kojeg smo onda naravno i upitali koji su to. 

-Najviše nam nedostaje malokalibarska streljana. Mi nemamo za jednu tako važnu discipline nikakve uvjete. Tako da moramo ići u druge gradove trenirati. Evo Miran Maričić, šesterostruki najbolji sportaš grada ide na treninge u Zagreb. To je i tužno i frustrirajuće, ali evo na dodjeli nagrada gospodin gradonačelnik nam je spomenuo da je u planu dogradnja streljane za tu namjenu. Mi mu vjerujemo i nadam se da će doći do toga jer mi zaostajemo za klubovima iz Zagreba, Splita, Osijeka itd. samo zato jer nemamo uvjete. Da ih imamo, nebo bi nam bila granica – kazao je Bošnjak. 

Za nekoliko dana nastup na Europskom prvenstvu

U prostorijama Streljačkog društva Bjelovar razgovarali smo i s jednim od najboljih strijelaca Hrvatske Miranom Maričićem koji svakodnevno marljivo trenira, ali je uvijek i na dispoziciji mlađim kolegama iz kluba. Inače, Miran je bio svjetski juniorski prvak, višestruki je osvajač odličja na svjetskim i europskim prvenstvima, također je bio i 1. na ISSF svjetskoj ljestvici u zračnoj pušci 10 m. Član je i hrvatske seniorske streljačke reprezentacije. 

-Zadnje natjecanje na kojem sam bio je bio Svjetski kup u Kairu, osvojio sam treće mjesto pojedinačno u disciplini zračne puške. To mi je bila generalna proba pred Europsko prvenstvo u Estoniji na koje putujemo za pet dana. Forma je dobra i nadam se najboljem mogućem ishodu – kazao nam je Miran kojeg smo upitali kakvu su mu daljnji planovi. 

-Kruna ove sezone će biti Svjetsko prvenstvo koje će biti u Bakuu u kolovozu. Tamo se dijele četiri  kvote za Olimpijske igre u Parizu, ma da ću imati priliku i prije Bakuua ostvariti kvotu. Što se tiče kluba, marljivo treniramo, svi smo složni. Treba istaknuti da nismo samo muški klub, imamo tu i djevojke koje su odlične. Jedino evo, uvjeti nisu neki i nadam se da će nam se pomoći u tom pogledu – kazao je Maričić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!