Albanci više nemaju pravo na vijeće. Evo tko će od sada imati predstavnika na razini županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Raspisani su izbori za članove Vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave. Riječ je o izborima koji se održavaju prve nedjelje u lipnju svake četiri godine, a ovoga puta bit će održani 7. svibnja. Sada je u tijeku podnošenje prijedloga lista kandidata za članove vijeća i kandidatura za predstavnike nacionalnih manjina, a rok za prijavu je 15. travnja u 24 sata.

Nijemci biraju predstavnika

Kada je riječ o izborima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ovogodišnji izbori donose bitnu novinu u odnosu na izbore prije četiri godine. Naime, albanska nacionalna manjina više nema pravo na vijeće s obzirom na pad broja njezinih pripadnika na području županije, dok će njemačka nacionalna manjina sada birati svog predstavnika na razini županije što na ranijim izborima nije bio slučaj.

-Prema posljednjem popisu stanovništva albanska nacionalna manjina je pala ispod broja 500 koji je minimum da bi imali vijeće pa će na ovim izborima birati samo svog predstavnika, a novina je i da njemačka nacionalna manjina ima više od sto pripadnika pa će tako sada također moći birati svog predstavnika u županiji. Dakle, sada ćemo na nivou županije imati mađarsko, češko i srpsko vijeće te predstavnike za albansku, romsku i njemačku nacionalnu manjinu – istaknuo je Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije pojasnivši kakva je uloga ovih tijela.

– Osim što postoje udruge nacionalnih manjina, od početka 2000-tih godina smo dobili i mogućnost tzv. manjinske samouprave, odnosno biranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. To su tijela koja bi trebala raditi na suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom, kao i na stvaranju pretpostavki za rad svih manjinskih udruga te u konačnici brinuti o implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina – kazao je Malina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!