Diljem Hrvatske zatvaraju se matični uredi, evo kakva je situacija u našoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada RH danas je donijela uredbu kojom se broj matičnih ureda u Hrvatskoj smanjuje sa sadašnjih 245 na njih 205. I dok će se, primjerice, broj matičnih ureda u Krapinsko-zagorskoj županiji smanjiti sa 16 na njih šest, a broj matičnih ureda „kresat” će se i u Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji kao i u Gradu Zagrebu, u Dubrovačkoj županiji njihov broj povećat će se sa deset na 11.

Preciznije rečeno, Župa dubrovačka, koja je do sada bila Matično područje Matičnog ureda Grada Dubrovnika, od 1. siječnja iduće godine kada ova uredba stupa na snagu dobit će statut Matičnog ureda.

Naša županija pak spada u one u kojima se broj matičnih ureda neće ni povećavati, ali ni smanjivati, tako da će u ovoj reformi proći “neokrznuta”.

U obrazloženju ove uredbe stoji da je novi ustroj temeljen na analizi podataka iz statističkih izvješća koja se dobivaju obradom podataka iz informacijskog sustava u kojem se vode državne matice te opseg poslova i broj stanovnika koji administrativno gravitiraju pojedinom matičnom uredu.

Smanjenje broja matičnih ureda za građane neće predstavljati smanjenje dostupnosti i kvalitete usluga jer su to uredi koji su već bili zatvoreni zbog nedostatka matičara ili smanjenog opsega posla ili su imali uredovne dane tek jednom ili dvaput mjesečno., tvrde u Vladi uz napomenu da su matični uredi, baš kao i matičari i dalje bitna sastavnica obavljanja poslova osobnih stanja građana te i dalje treba osigurati njihovu dostupnost građanima. Međutim, a u kontekstu smanjenja potrebe građana za neposrednim kontaktom s matičarima uslijed digitalizacije usluga iz područja osobnih stanja građana (e-Matične knjige, e-Novorođenče, e-Prijava vjenčanja i e-Prijava životnog partnerstva), treba optimizirati raspored i broj matičnih ureda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!