[FOTO] Ispravljena nepravda prema Siniši Paunoviću, heroju koji je dao život za slobodu Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavnici Grada Bjelovara i Grada Makarske na spomen-području Barutana u četvrtak su otkrili spomen-ploču Siniši Paunoviću, hrvatskom branitelju koji je, zajedno s još desetoricom branitelja, poginuo 29. rujna 1991. godine prilikom eksplozije vojnog skladišta.

Ime Siniše Paunovića lani je uklesano na spomeniku posvećenom bjelovarskim braniteljima u središnjem bjelovarskom parku, a otkrivanjem spomen-ploče potpuno je ispravljena nepravda duga tri desetljeća.

Uz bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka, njegova zamjenika Igora Brajdića, predsjednika Odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara Igora Crnomarića i njihove suradnike, otkrivanju spomen-ploče nazočili su gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, predsjednik Udruge 156. brigade Stjepan Kotarac i drugi Makarani.

Siniša Paunović i sam je početkom devedesetih bio dio JNA. Sluteći da se sprema rat, 1990. zatražio je da ga se iz Banja Luke, gdje je službovao, premjesti u Hrvatsku te je dospio u tadašnju bjelovarsku kasarnu Božidara Adžije. U Bjelovar je s njim stigla i obitelj, supruga Lenka te sinovi Josip i Boris.

Kao veliki domoljub, Paunović je brzo spoznao kako ne može više ostati u Jugoslavenskoj narodnoj armiji pa iz vojarne izlazi u kolovozu 1991., kako bi se pridružio Zboru narodne garde, a potom i diverzantskom vodu Hrvatske vojske.

Siniša Paunović i ostali branitelji koji su u rujnu 1991. stradali na Barutani spasili su Bjelovar od potpunog uništenja. Prije razorne eksplozije u kojoj su izgubili živote, uspjeli su razminirati devet od deset velikih skladišta JNA u šumi Bedenik.

Ta su skladišta predstavljala veliku opasnost za grad jer su jugoslavenski časnici, predvođeni pukovnikom Rajkom Kovačevićem, tog 29. rujna, vidjevši da nemaju puno manevarskog prostora i da su bjelovarski branitelji odlučni da preuzmu vojarnu prijetili da će skladišta dignuti u zrak ako hrvatska vojska ne pusti JNA iz vojarne. Za taj zadatak bio je zadužen major Milan Tepić, koji je na kraju to i učinio. U eksploziji koja se dogodila u 10.43 sati poginulo je 11 hrvatskih branitelja. Uz Sinišu Paunovića, tog rujanskog jutra živote za domovinu i Bjelovar na Barutani su položili i Vladimir Makar, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stjepan Legčević, Nikola Petrić, Mario Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković. U eksploziji je poginuo i sam major Tepić koji je u susjednoj Srbiji zbog suludog čina proglašen herojem te mu je prije nekoliko godina u Beogradu podignut spomenik, a njegovo ime nose i brojne ulice u Srbiji i Republici Srpskoj.

Siniša Paunović u trenutku pogibije imao je 33 godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!