Udruga s dva člana u Bjelovaru najavila prosvjed jer ne žele raditi što svi ostali rade. Dolazak najavio i D. Bajs

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz udruge Hitna uživo 194 za srijedu, 25. listopada, najavili su prosvjed ispred bjelovarske Ispostave Zavoda za hitnu medicinu BBŽ zbog uvođenja prakse koja se provodi u svim ostalim županijskim ispostavama, a i diljem Hrvatske. Naime, dio lakših pacijenata s Objedinjenog hitnog prijema bjelovarske bolnice trebao bi se preusmjeriti u nekoliko metara udaljen bjelovarski Zavod za hitnu medicinu.

Na taj način bi se osigurala kvalitetnija usluga pacijentima, tvrde u Županiji i bolnici, koja je i pokrenula spomenutu inicijativu, a kontaktirajući ostale Zavode došli smo do informacija da se takva praksa provodi, među ostalim, u Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

S uvođenjem nove usluge za dobrobit pacijenata slaže se i predsjednica Stručnog vijeća BBŽ Zavoda dr. med. Inna Kinach koja napominje da javno izneseni stavovi protivljenja novoj usluzi predstavljaju mišljenje manjeg dijela zaposlenika.

Međutim, iz Udruge Hitna uživo 194 koja u Bjelovaru broji tek dva člana, takvu odluku drže – politički motiviranom.

Podsjetimo, u medijima je na spomenutu temu do sada progovarao predsjednik Hitne uživo 194 Tomislav Petrušić, udruge koja u BBŽ broji 12 članova.

Petrušić tvrdi da će na prosvjed u srijedu izaći svi zaposlenici bjelovarske Ispostave Zavoda, a podršku će im, tvrdi, doći dati i kolege iz drugih gradova središnje Hrvatske te Istre.

Tko vrši pritisak?

-Bilo je pritisaka na kolege iz Bjelovara od strane našeg rukovodstva da se ne ide na prosvjed, i sutra imamo sastanak s ravnateljem na tu temu, no sve to neće uroditi plodom – poručuje Petrušić, ne želeći precizirati tko je konkretno vršio pritisak na zaposlenike Zavoda.

Na prosvjed je pozvao i sve županijske vijećnike.

-Na mail su odgovorili vijećnik HSLS-a Marijo Puškarić koji je zamolio za dodatne informacije te Damir Bajs koji je najavio dolazak na prosvjed – kaže Petrušić, dodajući kako Bajsova javna podrška ne znači da on stoji iza prosvjeda, kako se ovih dana šuška u kuloarima.

-Osoba koja je 12 godina bila na čelu naše županije, koja je devastirala zdravstveni sustav i zadužila nas, zbog koje nemamo odgovarajuća vozila, kao ni obiteljskih liječnika, a imamo ambulante u kojima sestre rade same, za sve je to kriv Bajs.  Sadašnja vlast samo nastavlja njegovim stopama. No, Bajs se barem nikad nije uplitao u struku, što je nedopustivo – kaže Petrušić, čiji su poziv na prosvjed za sada ignorirali i Ivan Beljan i Boro Bašljan, županijski vijećnici iz redova DHSS-a, stranke čiju iskaznicu ima i sam Petrušić.

Ponovimo, primanje manje hitnih pacijenata u ambulanti Hitne, kojem se protivi Petrušić, redovna je praksa u svim ispostavama Hitne u BBŽ osim u bjelovarskoj. U Garešnici godišnje imaju oko 1400 takvih intervencija, u Daruvaru oko 1200 te oko tisuću u Čazmi i Grubišnom Polju. U Bjelovarskoj ispostavi lani ih je bilo samo 36, a riječ je uglavnom o intervencijama koje je od Zavoda tražila policija po službenoj dužnosti.

-Prostor za reanimaciju u svim ispostavama Zavoda predviđen je za prijem pacijenata 1., 2. i 3. kategorije hitnosti. Naravno, u naše ispostave koje su udaljene od OHBP-a dolaze i pacijenti 4. i 5. kategorije, a riječ je uglavnom o pacijentima koji nisu ranije bili kod svog obiteljskog liječnika, a na kojeg ih u konačnici najčešće i upućujemo jer nisu hitni slučajevi. Kolege u Bjelovaru to nisu radile jer za tim nije bilo potrebe zbog blizine OHBP-a – kaže Petrušić.

Redovna praksa u drugim županijama

I dok bjelovarski hitnjaci sve pacijente koji im pokucaju na vrata šalju u bolnicu, u drugim županijskim zavodima za hitnu nailazimo na sasvim drugačiju praksu.

Hitnjaci iz Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske te drugih županija redovito ambulantno pregledavaju pacijente, čak i u županijskim središtima, gdje su ispostave Zavoda, kao i u Bjelovaru, od bolnica udaljene svega nekoliko desetaka metara. Ti zavodi na taj način godišnje pregledaju tisuće pacijenata.

-Oni rade isto ono što i mi u ispostavama izvan Bjelovara, pregledavaju pacijente 1., 2. i 3. kategorije i imaju puno bolje posložen zdravstveni sustav – tvrdi Petrušić, no demantira ga ravnateljica koprivničko-križevačkog zavoda za hitnu Zlatica Kučko Gudelj. Naime, u tom zavodu lani su imali 17.691 intervenciju, od kojih u koprivničkoj ispostavi 7013. Većina njih, 3.926, odrađena je u samoj Ispostavi. Koja je od koprivničke bolnice udaljena – 350 metara.

-Otprilike samo jedan posto tih pacijenata bio je stvarno hitan, oko 14 posto njih su imali neki problem, dok većina uopće nije bila hitna i nije bilo potrebe slati ih u bolnicu – kaže Kučko Gudelj.
Najavu bjelovarskog prosvjeda iz Županije za sada nisu komentirali. Za sutra je pak najavljena nova sjednica Stručnog, ali i Radničkog vijeća Zavoda o čijim zaključcima ćemo vas naknadno izvijestiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!