Fortenova i dalje traži kupca za BIM, evo što je sve planirano u Malim Sredicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavni požar u pogonu bivše Bjelovarske industrije mesa u Malim Sredicama aktualizirao je priču o nekadašnjem industrijskom divu iz kojeg su svakodnevno izlazili kamioni nakrcani majburgerima, a koji je izvan pogona već desetljećima. Gradonačelnik Dario Hrebak kaže da ima dvije vijesti, jednu dobru i jednu lošu kada je u pitanju budućnost BIM-a. Loša vijest je da Fortenova grupa ne namjerava investirati ni lipu u kompleks koji se prostire na 13 hektara u širem centru Bjelovara, a dobra je ta što za BIM traže kupca.

I dok gradonačelnik Hrebak vjeruje da će ga naći, treba podsjetiti da oglas Fortenove na popularnom oglasniku njuškalo skuplja prašinu već godinama. Prvotna procjena od 20-ak milijuna kuna, unatoč sveopćem divljanju cijena nekretnina, u međuvremenu je smanjena na oko dva milijuna eura, a treba napomenuti i da su u Fortenova grupa uspjeli pronaći kupca za industrijsku opremu koja se nalazila u tvornici.

U Fortenovoj danas govore da nemaju nikakvih planova osim prodaje, prethodni vlasnik razmišljao je drukčije.

Podsjetimo, Ivica Todorić „majburgeraonicu” je isprva htio sravniti sa zemljom, a potom tamo izgraditi veliki trgovački centar, ali i kompleks zgrada. Ta je ideja bila aktualna za vrijeme bivšeg gradonačelnika, a valja podsjetiti i da je Agrokor zatražio izmjene GUP-a koje su i prihvaćene. Govorilo se tada, iako neslužbeno, da Agrokor na mjestu bivšeg BIM-a planira izgradnju prvog pravog bjelovarskog šoping-centra s 20-ak svjetski poznatih brendova poput New Yorkera, Deichmanna i slično koji bi se, zajedno s parkiralištem i ostalim pratećim sadržajima prostirao na šest hektara, dok na preostaloj polovici zemljišta traže poslovnog partnera za izgradnju stambenog naselja. Vrijednost investicije u ta davna vremena procjenjivala se na 40-ak milijuna eura. No, strateški partner na kraju se ipak nije pojavio pa je ta priča pala u zaborav.

Od majburgera do kebaba

Uslijedio je plan o izgradnji moderne klaonice po HALAL standardu. Umjesto majburgera, iz Velikih Sredica trebali su izlaziti kebabi, a taj je plan bio kudikamo osmišljeniji od stanogradnje i izgradnje novog trgovačkog centra. Bilogorski kraj tradicionalno je stočarski kraj, a kompleks BIM-a i dalje se sastoji od klaonice i hladnjače i ostalih sadržaja potrebnih za preradu mesa. Vrijednost te investicije, neslužbeno, bila je 20-ak milijuna eura, a čak je osnovana i projektna tvrtka Moje domaće meso (MDM) koja je trebala iznjedriti taj projekt.

Veliki kapacitet klanja

Prema najavama Saše Suhog, direktora MDM-a buduća klaonica trebala je biti opremljena po najmodernijim standardima, s velikim kapacitetom klanja i prerade od 25 grla junadi i 300 ovaca na sat u jednoj smjeni.

– Nakon izgradnje i opremanja pogona, zatražit ćemo ishođenje HALAL certifikata od turske tvrtke, jer nam je Turska jedno od glavnih tržišta. Taj proces trebao bi potrajati najduže tri mjeseca. Planiramo zaposliti između 50 i sto djelatnika, ovisno o opsegu posla – govorio je Suhi, svojedobno direktor slatinske Mesoprerade. Kazao je i kako je projekt zamišljen u dvije faze realizacije.

– Prva faza predviđa klanje i isporuku svježih i zamrznutih komada mesa u EU, Tursku i na Bliski istok, a druga se sastoji od proizvodnje gotovih proizvoda od mesa za turske zajednice u EU, osobito u Njemačkoj i u skandinavskim državama – pojašnjavao je Suhi dodajući kako će ulaskom Hrvatske u EU nestati trgovinske barijere prema njemačkom i tržištu onoga što zovemo zapadnom Europom. Hrvatska je u međuvremenu ušla u EU, BIM i dalje propada; a tvrtka MDM u međuvremenu je završila u stečaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!