Nužna ulaganja zbog afričke svinjske kuge: Bez ovih uvjeta više nema uzgoja svinja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na edukaciji o sprječavanja širenja afričke svinjske kuge koja se održala na sajamskom prostoru u Gudovcu s ciljem informiranja i educiranja uzgajivača svinja s područja Bjelovarsko-bilogorske županije odazvalo se 20-ak svinjogojaca.

Na edukaciji koju je Bjelovarsko-bilogorska županija organizirala uz pomoć Hrvatske agencije za poljoprivrednike i hranu, stručnjaci su govorili na koji način poljoprivrednici mogu zaštiti sami sebe, ali i sve druge uzgajivače svinja, a bilo je govora i o samom postupku prekategorizacije koji je nužno provesti do kraja ovog mjeseca.

Veterinar Davor Pašalić, savjetnik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za stočarstvo, kazao je da je Hrvatska do sada dosta dobro provodila sve mjere jer većina europskih zemalja ima ASK već godinama.

„U Hrvatskoj smo 2019. godine prvi puta proveli kategorizaciju objekata, ali problem je bio u tome što ljudi to nisu ozbiljno shvatili. Sad dok je ASK došla kod nas, sve to sve treba ubrzati i rekategorizacija treba završiti do 30. studenog. Nakon tog vremena svinje se u Republici Hrvatskoj više ne smiju držati u nižim kategorijama od treće i četvrte kategorije”, pojasnio je Pašalić dodajući da ta pravila vrijede za sve svinjogojce, dakle i one velike, ali i one male koji svinje drže samo za vlastite potrebe. Pašalić ističe da je bilo mnogo slučajeva da svinjogojci drže svinje u objektima koji nisu ni registrirani, a kamoli kategorizirani.

„Tu nije bilo samo svinja ili dvije, nego puno više njih. Nama je svima u interesu, a prvenstveno veterinarskoj struci i radi suzbijanja i drugih zaraznih bolesti, a ne samo ASK, da imamo točnu evidenciju gdje se životinje nalaze i koje su koordinate tih farmi”, naglasio je Pašalić koji odbija tvrdnje iz medija da se pogoduje velikim uzgajivačima.

”Ne pogoduje se nikome. Možete držati i jednu ili pet svinja, ali svi objekti moraju odgovarati visokim biostandardnim uvjetima, dakle mora se voditi evidencija ulazaka, ne mogu se puštati nepoznate osobe, objekt mora biti ograđen i imati dezinfekcijske barijere. Nitko ne zabranjuje da se mali broj svinja drži u takvim objektima”, ističe Pašalić dodajući da veliki uzgajivači sve te uvjete već odavno ispunjavaju upravo zbog toga da spriječe ulazak virusa, a posljedično i štete do koje tada dolazi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!