Rekli mu da je zaradio na bitcoinu pa mu ispraznili račun

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanin (60) je policiji prijavio prevaru u kojoj je oštećen za 8.750 eura i to na način da je prevarantima otkrio sve podatke potrebne da u njegovo ime podignu brzi kredit i isplate si ga.

Bjelovarčanima je u ponedjeljak, 30. listopada putem mobitela nazvala nepoznata ženska osoba koja se predstavila i obavijestila ga da je zaradio 5000 eura na bitcoinu.

Kako bi mu prebacila “osvojeni” novčani iznos na tekući račun, pozvala ga je da putem računala obave video poziv u kojem ga je zatražila da joj pokaže svoju osobnu iskaznicu i bankovnu karticu s obje strane, a što je on i učinio. Potom ga je tražila da uđe u aplikaciju mobilnog bankarstva i pročita broj koji se tamo pojavio što je on također učinio, a takav postupak je ponovio više puta.

Istog dana, u večernjim satima, zaprimio je poziv svoje banke u kojem je obaviješten da su primijetili sumnjive transakcije po njegovom tekućem računu te mu je blokirana bankovna kartica i internet bankarstvo.

Sljedeći radni dan u poslovnici svoje banke dobio je na uvid promet po svom tekućem računu i tako saznao da je putem internet bankarstva zatražen brzi kredit u iznosu od 7500 eura koji je uplaćen na njegov tekući račun, a istog dana su provedene dvije transakcije u iznosu od 1950 i 6800 eura na račune jedan otvoren u drugoj banci, a drugi na digitalnu bankovnu platformu te mu je tako pričinjena šteta u iznosu od 8750 eura.

Iz policije upozoravaju da je riječ o još jednom od oblika računalne prijevare te mole građane da nikada nikome ne pokazuju i ne dostavljaju svoje osobne dokumente koji mogu poslužiti za identifikaciju.

Policija dodatno upozorava građane da ne otkrivaju podatke sa svojih bankovnih kartica ili kao u ovom slučaju putem video poziva nepoznatim osobama daju na uvid sve ono što može poslužiti za ovakve oblike prijevara.

„Vaši osobni podatci su tajni, a svakom tko vam treba nešto uplatiti je dovoljno da mu dostavite samo IBAN broj odnosno broj vašeg tekućeg računa”, napominju iz policije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!