Gurmani, nećete vjerovati koliko je poskupio kilogram pečenog bilogorskog odojka!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U jednoj bjelovarskoj mesnici pečeni domaći odojci često su u ponudi, a zahvaljujući društvenim mrežama uspjeli smo nedvojbeno i u cent izračunati koliko je ta Bilogorcima omiljena mesna delicija poskupjela u posljednjih godinu dana.

Lani su cijene još bile u kunama, a inflacija se taman bila zahuktala. Kilogram pečenog odojka na datum 18. listopada 2022. godine u toj bjelovarskoj mesnici nudio se po 89,90 kuna. Preračunato u eure, bila bi to cijena od 11,93 eura. Ispod psihološke granice od 12 eura, za one koji vole spominjati psihološke granice.

U međuvremenu je inflacija nastavila divljati, a u Hrvatsku je na žalost stigla i afrička svinjska kuga. No, i prije te opake bolesti protiv koje nema cjepiva govorilo se u o poskupljenju svinjetine. Uostalom, afrička svinjska kuga u Europi je još od 2019. godine i normalno je da se to negativno odrazilo na ponudu svinjetine, dok je potražnja ostala jednaka ili je i rasla.

I sada dolazimo do 7. studenog 2023. godine. U istoj bjelovarskoj mesnici kilogram pečenog ukusnog bilogorskog odojka prodaje se po 16,60 eura. Kada bi se ta cijena vratila u kune, bilo bi to 125 kuna po kilogramu.

Postotno gledajući, pečeni odojak u godinu dana poskupio je čak 40 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!