Čipkarice HORKUD-a Golub predstavile svoje umijeće na izložbi u Sikirevcima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članice Sekcije tradicijskog tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a Golub Bjelovar i ove su godine sudjelovale na 7. izložbi čipke u Sikirevcima. Ovogodišnja međunarodna izložba u organizaciji udruge Sikirevački motivi održana je u sklopu programa “Dani kulture i tradicije”.

– Čipkarice i čipkari iz Bugarske, Slovačke, Slovenije, Krašića, Ozlja, Paga, Lepoglave, Primoštena i Križevaca te domaćina predstavili su bogatstvo čiparskih umijeća i obilje raznolikih čipki. Članice HORKUD-a Golub Slavica Šafar i Melita Blazonija predstavile su ovom prilikom čipku na drot i čipku na tkalačkom stanu u građanskoj obitelji. Izložbeni prostor osmišljen je kao građanska soba s početka 20. stoljeća i kostimirane izlagačice privukle su osobitu pažnju etnologa, posjetitelja i novinara. Slavonsko-brodska televizija prikazala je reportažu sa izložbe u emisiji Brod kulture. Izloženim radovima čipke na tkalačkom stanu Marije Đuričić i radovima čipke na drot Ivanke Kurtanjek, Sanje Jagić i Melite Blazonija promovirali smo čipkarstvo, rad HORKUD-a Golub, grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju na državnoj i europskoj razini – naglasila je Željka Barlović Ferenčak, predsjednica HORKUD-a Golub.

Posebno želimo istaći, nastavila je, da su čipku na drot Ivanka i Sanja naučile na našim radionicama i postigle kvalitetu izrade koja je bila dostojna međunarodne prezentacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!