[FOTO] Obilježen Dan prijevremeno rođene djece: U Hrvatskoj se godišnje rodi 2500 palčića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ljubičasti baloni danas su zavladali bjelovarskim korzom. Povod tome je obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju koje u Bjelovaru posljednjih sedam godina organizira Bjelovarčanka Ivana Ivanušec koja je i sama prije osam godina rodila blizanke u 36. tjednu trudnoće.
– Nažalost, danas je jedna s nama, a druga nije preživjela. Djevojčice su rođene carskim rezom u 36. tjednu trudnoće. Jedna je bila zaista malena, imala je tek 600 grama i nije se uspjela izboriti. Umrla je pet dana nakon poroda. Cila danas ima osam godina. Kada se rodila, imala je tek 1210 grama, no uspjela se izboriti – priča mama Ivanušec prisjećajući se prvih dana.

Prvi dani

– Prvih pet dana je bilo grozno. Bile smo u bolnici, istovremeno sam bila i sretna i tužna. Bila sam izuzetno zabrinuta kako dalje. Planirala sam kako ću biti na dvije strane – i kod kuće i u bolnici. No dogodilo se ono čega sam se najviše bojala. Bila je to sreća na pola. Na kraju smo samo jednu kćer odnijeli kući – prisjeća se naša sugovornica dodajući kako se u to vrijeme nije bila povezala s Udrugom Palčić.
– To je vrijeme kada čovjek najviše želi biti sam sa sobom, no kasnije je dobro razmijeniti iskustva i razgovarati s drugim roditeljima. Čovjeku je lakše kada ga ima tko saslušati posebice kada je to netko tko je prošao isto što i vi. Upravo zato savjetujem svim roditeljima da se obrate Palčićima, a sve potrebne informacije mogu pronaći na web stranici www.palcici.hr – ističe mama Ivanušec.
Inače, u Hrvatskoj se godišnje rodi više od 2500 prijevremeno rođene djece, a riječ je od djeci rođenoj prije 37. tjedna trudnoće. Svi oni su najmanji borci koji su svoju bitku za ostanak na ovom svijetu dobili na teži način.

Najteži je početak

– U Hrvatskoj se svakoga dana u prosjeku rodi sedmero prijevremeno rođene djece. Novorođenče rođeno u terminu je izazov, no palčići su poseban izazov. Potrebni su poseban trud, briga, pažnja, kao i suradnja s nizom stručnjaka – od fizioterapeuta preko neuropedijatara pa sve do logopeda i psihologa. Svi oni su tu kako bi pomogli roditeljima, a mogu reći kako rezultati u konačnici najčešće budu jako dobri. Najteži je sam početak kada je dijete u inkubatoru i kada djetetova pluća tek trebaju sazreti, no s vremenom je sve lakše – ističe bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović otkrivajući kako je najmanje dijete s kojim se susrela u svojoj liječničkoj praski bilo rođeno u 27. tjednu trudnoće s nešto više od 550 grama.
Obilježavanju današnjeg Dana palčića su se pridružili i učenici drugog razreda bjelovarske II. osnovne škole koji pohađa čak troje palčića. Jedna od njih je djevojčica Leina.
-Ja sam palčica, a to znači da sam se ranije rodila. Ne znam koliko sam točno bila velika, ali znam da sam bila dosta malena. Sada sam velika kao i moji vršnjaci, a najviše sam narasla od bakine juhe i maminih špageta – pojasnila je djevojčica Leina. Svoj recept za rast nam je otkrio i njezin prijatelj iz razreda Jakov.
– Da, i ja sam palčić. Kad sam se rodio imao sam 1,5 kilograma, no prvo sam narastao od maminog mlijeka, sada rastem od hrane, a najviše od špageta – kazao je Jakov.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!