U Sisku interes nikada veći, u Bjelovaru su bacili ručnik. Zašto?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/SISAK – Kako bi kupcima jamčili da kupuju domaće proizvode, a poljoprivrednicima koji prodaju na tržnici povećali prepoznatljivost i olakšali plasman, Hrvatska udruga tržnica je 2006. krenula s certificiranjem seljačkih tržnica i dodjelom certifikata Proizvodi hrvatskog seljaka. U projekt se 2012. uključio i Bjelovar, ali posljednje dvije godine se na bjelovarskom trbuhu grada ne vide ni certifikati, ni karakteristične zelene pregače i žute majice. Grad je i dalje zainteresiran, ali poljoprivrednici nisu.

-Nisu iskazali interes za certificiranje i recertificiranje, pa se nismo uključili u projekt za koji su se prijave za proizvođače sezonskog voća i povrća primale do kraja travnja – kaže nam gradski pročelnik za gospodarstvo Davor Sušak.

Zašto interesa nema, objašnjava Jadranka Petrić koja svoje povrće na tržnici prodaje 26 godina. Problem je, tumači, u proceduri.

-Nije bilo transparentno kako bi se reklo u Bjelovaru – navodi Petrić.

Još je oštriji predsjednik udruge Dar Bilogore Nenad Horvat.

-Taj certifikat ne znači ništa, moram biti bezobrazan! Taj certifikat imaju svi šverceri koliko god ih ima, dobije ga svatko – oštar je Horvat.

Iz Hrvatske udruge tržnica kažu da nisu zaprimili niti jednu prijavu, a poljoprivrednike pozivaju da sve sumnje u legalnost nečijeg certifikata dojave. Horvat odmahuje glavom i uvjerava da je stvar u tome što je bjelovarska kultura gledati kako proći jeftinije. No, možda razlog nije kultura već stanje novčanika?

-Ne, nije! U kafićima se svi guraju tko će platiti, a na placu se samo guraju da prođu što jeftinije – ljuti se Horvat.

Na sisačkoj tržnici se figurativno rečeno guraju za certifikat. S ovogodišnjih šestero novih, certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka ima 109 poljoprivrednika-prodavača koji osjete benefit.

-Naši građani i stalni korisnici tržnice prepoznaju vrijednost kupnje domaćih, zdravih proizvoda i primijetili smo da lojalnost kupaca raste na što smo izuzetno ponosni – ističe direktorica Gradske tržnice Sisak, Dina Kurjak Vanić.

Ponosni su u Sisku i na činjenicu da su vodeća tržnica u Hrvatskoj po broju certifikata što, smatra Kurjak Vanić, duguju činjenici da su u projektu još od 2008. Iz bjelovarske gradske uprave poručuju da bi se rado vratili u krug certificiranih seljačkih tržnica za što je novac u proračunu osiguran.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!