Obitelj Šušenj se pronašla u uzgoju povrća što je uz potporu lakše

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obitelj Šušenj iz Zrinskog Topolovca poljoprivredom se bavi oko dva desetljeća. Kao mnogi i oni su imali kombiniranu proizvodnju s naglaskom na stočarstvo. Pod teretom problema rasprodali su stoku, ispraznili staje, ali nisu odustali od poljoprivrede već su se preorijentirali na povrtlarstvo i ratarstvo. Bavili su se time i ranije, ali sada su povećali. Povrće uzgajaju na tri hektara otvorene površine, a imaju i 1.500 kvadrata plasteničke proizvodnje i uz to na 16 hektara siju pšenicu i kukuruz. Bolna točka je plasman.

-Svakako prodajemo, preko interneta, poznanika, svakako se snalazimo. Nemamo ništa ugovoreno već sve kako naiđe. To je dosta loše jer nema otkupnih stanica – kaže Marko Šušenj.

Ipak, lakše je i isplativije nego stočarstvo, pa odluku nisu požalili. S obzirom na vremenske neuvjete svjesni su da bez ulaganja u navodnjavanje i plastenike u uzgoju povrća nema sreće. Posljednje dvije godine su stoga za podizanje plastenika koristili županijske potporne mjere. Lani su za to povukli oko 17 tisuća kuna (2.257 eura).

-Jedan plastenik od 115 kvadrata košta 24 tisuće kuna, ali to svakako je pomoć. Normalno da nam je lakše, napravili smo dva plastenika i jednog smo dobili gotovo gratis – zadovoljan je Sušenj.

Hoće li neku od županijskih mjera koristiti i ove godine još ne zna.

-Nismo se još javili, nismo ni gledali poziv. Vidjet ćemo još – priča ovaj poljoprivrednik.

Bjelovarsko-bilogorska županija je ove godine za poticaje poljoprivrednika kroz 11 mjera osigurala 317 tisuća eura. Javni poziv je otvoren početkom srpnja, a do sada je već pristiglo više od 400 zahtjeva na koje će otići oko 40 posto ukupnog financijskog kolača. Lani je pristigao 861 zahtjev.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!