Izgradili šetnicu, vidikovce, igrališta, educirali mlade…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić danas je sudjelovao na online radionici projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“  koji provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Općinom Legrad i PORA Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije. Sudionicima radionice se uvodno obratila ravnateljica županijske Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar koja je istaknula kako je kroz brojne provedene aktivnosti  uspješno  valorizirana  prirodna baština  Općine Legrad, posebno bogata bioraznolikost područja jezera Šoderice,  kao važan segment prirodne baštine Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik Ljubić  je kazao kako je  projekt primjer odlične suradnje Općine Legrad, Javne ustanove i PORA-e na revitalizaciji turističkih potencijala jezera Šoderica te da je uz očuvanje prirodne baštine uspješno povećan broj posjetitelja i atraktivnost samog jezera kao turističke destinacije.

-Stvoreni su preduvjeti poboljšanja infrastrukture kako bi ovaj prostor bio atraktivniji i zanimljiviji posjetiteljima – izgrađena je šetnica, dječja igrališta, vidikovci, nabavljene su klupe i ostali sadržaji, električni bicikli za posjetitelje, a važno je naglasiti i edukativnu komponentu projekta. Održane su brojne radionice sa školarcima i vrtićarcima kako bi upoznali bogatstvo bioraznolikosti ovog područja. Hvala svim sudionicima u projektu, posebno Općini Legrad s kojom već duže vrijeme brojnim aktivnostima nastojimo vratiti Šoderici stari sjaj – kazao je zamjenik Ljubić.

Na radionici kojoj su prisustvovali i ravnateljica PORA-e KKŽ Melita Birčić sa suradnicima i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, predstavljene su i Studija valorizacije prirodnih vrijednosti područja Šoderice i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima na području općine Legrad koje je prezentirala Jasminka Radović.

Spomenimo kako je u sklopu projekta uređena šetnica na Šoderici u ukupnoj dužini od 1,5 km, postavljena je javna rasvjeta, izgrađena su dva vidikovca i dva dječja igrališta, postavljane su klupe i koševi za smeće te edukativne table uz šetnicu, a nabavljeno je i deset električnih bicikala za prijevoz posjetitelja. Vodeći partner na projektu je Općina Legrad, a uz Javnu ustanovu, drugi partner je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, EU sufinanciranje je 85 posto, a provodi se u okviru programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. godine. Trajanje projekta produženo je do 31. svibnja ove godine zbog okolnosti nastalih uslijed pandemije koronavirusa, zbog čega nisu mogle biti održane sve planirane radionice za vrtićku i školsku djecu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!