Oni koji su preboljeli covid-19 trebat će samo jednu dozu cjepiva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević”otkrila je rezultate istraživanja o cijepljenju prema kojima su oni koji su već preboljeli covid-19 nakon prve doze imali visoku razinu antitijela koja se nakon drugog cijepljenja nije povisila. Tako će, zaključila je Markotić, kod takvih ljudi dovoljna biti samo jedna doza cjepiva. Nitko od cijepljenih nije obolio nakon cijepljenja, a žene su imale nešto bolji odgovor na cjepivo. Istraživanje se provodilo korištenjem Pfizerovog cjepiva, no Markotić vjeruje kako ni druga cjepiva neće dati bitno drugačije rezultate.

Ministar Davor Božinović na press konferenciji Nacionalnog stožera istaknuo je kako do daljnjeg popuštanja mjera planiranog za 15. ožujka najvjerojatnije neće doći zbog povećanja broja oboljelih. Objasnio je da se nadaju kako neće doći do ponovnog većeg zatvaranja te da se nastoji stabilizirati broj zaraženih.

Krunoslav Capak izjavio je da je novozaraženih 16,3 posto više nego prošlog tjedna te naveo kako smo po incidenciji na šestom mjestu u Europskoj Uniji.

Ministar Vili Beroš istaknuo je da su građani pokazali velik interes za cijepljenje, ali i upozorio da se kraj svih mjera još ne nazire. Još jednom je pozvao građane da se nastave pridržavati propisanih mjera.

U Hrvatskoj su tijekom posljednjih 24 sata zabilježena 93 nova slučaja zaraze. Na respiratorima se nalazi 74 pacijenata, a nažalost preminulo je 19 osoba.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!