Sve veća potražnja za radnom snagom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal MojPosao izvijestio je da je u lipnju ove godine objavljeno čak 40 posto oglasa za posao više nego u istom razdoblju 2019. godine. Taj podatak otkriva da se tržište polako oporavlja te jača potražnja za radom. U priopćenju navode da je potražnja za radom po prvi puta nakon početka pandemije nadmašila brojke otprije dvije godine. Direktor portala Igor Žonja rekao je kako zapošljavanje sezonskih radnika ove godine kasni jer je turistička sezona bila neizvjesna, pa su mnogi čekali zadnji trenutak kako bi zaposlili nove sezonske radnike.

Na platformi je ove godine objavljeno više od 37 tisuća oglasa, što je za 27 posto više nego 2019. godine. Također, porast od 15 posto s obzirom na tu godinu bilježe i prijave posloprimaca. Najveći rast bilježe obrazovanje i znanost (139 posto), zdravstvo i socijalni rad (63 posto) te graditeljstvo, geodezija i geologija (49 posto). Najveći pad doživjeli su dizajn i umjetnost (33 posto), briga o ljepoti i sport (31 posto), trgovina (27 posto) te promet, transport i pomorstvo (27 posto). Najtraženija zanimanja ove su godine konobar (barmen), prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, radnik u proizvodnji, vozač, pomoćni kuhar te prodajni predstavnik.

Zanimljivo je da je najveći porast oglasa vidljiv u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dok najmanje takvih oglasa imaju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, premda i one bilježe rast.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!