Tko sve smije raditi nedjeljom i blagdanima, od 0-24

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu raspravu je poslalo prijedlog izmjena Zakona o trgovini, kojim uz ostalo regulira radno vrijeme trgovina od ponedjeljka do subote – od 6 do najkasnije 21 sat, u pravilu bi trgovine bile zatvorene nedjeljom i blagdanima, a trgovci bi mogli izabrati 16 nedjelja tijekom kojih bi radili.

Svi zainteresirani svoje će prijedloge i mišljenja na predložene izmjene moći dati do 1. kolovoza, a sam zakonski tekst predviđa da njihova primjena krene s početkom 2022. godine, javlja Privredni.hr.

Prema važećim zakonskim odredbama, trgovac samostalno određuje radno vrijeme prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo, uzimajući u obzir primjerice potrebe kupaca, broj radnika i poštivanje njihovih prava i sl.

Izmjene, pak, reguliraju radno vrijeme trgovina od ponedjeljka do subote – s početkom najranije od 6,00 sati do najkasnije 21,00 sat.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi za Hinu je podsjetio da neke trgovine rade i do 23 sata, a sada se ide na skraćivanje odnosno primjerenije radno vrijeme.

No, prijedlog da trgovine rade do 21 sat već sada izaziva reakcije pa tako neki mali trgovci i predstavnici nekih udruga poručuju kako je to posve neprimjereno posebice u turističkim mjestima i za vrijeme turističke sezone.

Tako i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) prijedlog o ograničavanju radnog vremena smatra problematičnom. “Što se tiče ograničenja radnog vremena na rad do 21 sat, iako bi ova odredba trebala stupiti na snagu tek 2022. godine, smatramo ju problematičnom jer će sigurno ostaviti loš utjecaj na sve djelatnosti usko vezane uz turističku sezonu, kada znamo da u ljetnim mjesecima postoji tendencija i povećane potrošnje u kasnijim satima”, istaknuli su iz HUP-a.

Sukladno predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti “na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, brodovima, zrakoplovima i trajektima za prijevoz osoba i vozila, benzinskim postajama i pratećim uslužnim objektima na cestama, u bolnicama, u hotelima, u prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, u prostorima koji su proglašeni zaštićenim područjem prirode u skladu s posebnim propisima, kao i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na veliko i malo te prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama”.

Na upit su iz Ministarstva pojasnili da za prodajne objekte u okviru tržnica na veliko i malo, prijedlog “podrazumijeva da svi prodajni objekti koji prodaju vlastite proizvode mogu raditi i nedjeljom”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!