Otvorena dionica Istarskog ipsilona Cerovlje – Lupoglav

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka na dijelu od Cerovlja do Lupoglava u ponedjeljak je pušteno u promet.

– Ovaj projekt znači gospodarski, društveni, ekonomski i turistički krvotok Istre. Razvoj u svakom pogledu. Istra je u pogledu turizma gotovo 90 posto autodestinacija i integracije Istarske županije u cijelu mrežu autocesta u državi, a time i europske koridore, znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima i koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina-Istrom dobio kvalitetnu dimenziju. – rekao je premijer Andrej Plenković.

Ovo je predzadnja dionica Istarskog ipsilona prema tunelu Učka, a premijer je zadovoljno naglasio kako će i jedina preostala dionica uskoro biti puštena u promet.

– Ostaje 1,5 milijardi kuna vrijedan projekt druge cijeni Učka i projektna dokumentacija za rješavanje ceste do Matulja u Primorsko goranskoj županiji. Na taj način kompletirat ćemo priču. – istaknuo je premijer.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je zadovoljan što se projekt uspio realizirati u pet godina.

– Još predstoji otvaranje tri kilometra na dionici Lupoglav – Vranja. Ukupna vrijednost je 160 milijuna eura. To smo sve uspjeli u pet godina. To je uspjeh svih nas. – rekao je ministar i najavio nastavak gradnje ceste do Matulja uz nadu da će taj projekt biti gotov do 2025. godine.

Istarski ispilo je prvi projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ipsilon predstavlja žilu kucavicu istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje više od deset milijuna vozila.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!