Milošević član udruženog zločinačkog poduhvata, BiH traži kažnjavanje hrvatskih generala

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Haaški sud je u objavi prvostupanjske presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću naveo kako je jedan od članova udruženog zločinačkog poduhvata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio Slobodan Milošević.

-Izvan razumne sumnje je dokazano” da je barem “od kolovoza 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se nasilno i trajno ukloni, činjenjem zločina progona, ubojstava, deportacije i nehumanih djela (prisilno premještanje), većina nesrba, uglavnom Hrvati, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati, s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine – navodi se u presudi.

Milošević, bivši predsjednik SR Srbije i SR Jugoslavije je u Haag prebačen 2001., ali nikada nije odgovarao za ratne zločine. Umro je 2006. prije završetka suđenja.

To nisu jedine novosti vezane uz rat iz 90-ih. Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da je BiH poslala zamolnicu kojom traži procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske za navodno počinjenje ratnih zločina za Bljeska. Na tom su popisu i Pavao Miljavac, Mladen Markač i pokojni Petar Stipetić. Dio generala drži da je slanje zamolnice i politički motivirano, hrvatski politički vrh je s proslave Oluje jasno poručio kako bacanje ljage na oslobodilačke akcije nije prihvatljivo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!