Procjena broja stanovnika loša za Hrvatsku, a ni Bjelovar i BBŽ ne stoje sjajno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je krajem 2020. imala oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je oko 237 tisuća manje nego na zadnjem popisu 2011. godine, objavio je Državni zavod za statistiku te procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama.

U deset godina Hrvatska je izgubila oko pet posto populacije. Drugim riječima, izgubila je svakog dvadesetog stanovnika, prenio je Index.

Samo tri županije bilježe porast broja stanovnika od posljednjeg popisa 2011. godine. To je Grad Zagreb, u kojem živi nešto više od 19.000 ljudi više u odnosu na prije deset godina, dok su Istarska i Dubrovačko-neretvanska također zabilježile porast, ali gotovo neznatan.

Kad se radi o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, manje nas je oko 15 tisuća ili 12,4 posto. Kad je pak riječ o gradovima, Bjelovar ima 2,5 tisuće stanovnika manje, a gradovi u okolici, Koprivnici i Križevcima, manje je 1200, odnosno 1400 stanovnika.

Dok jedino značajnije raste Zagreb, pomor je u slavonskim županijama i gradovima te Sisku i Petrinji koje je napustilo od 10 do čak 20 posto mještana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!