Prijavljeno 46 pedofila zbog spolnog zlostavljanja djece online!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U policijskoj akciji ‘Nubes’ usmjerenoj na zaštitu djece od online zlostavljača prijavljeno je 46 osumnjičenih za 169 kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece putem interneta, priopćilo je u utorak Ravnateljstvo policije, javlja N1.

U policiji kažu da se od ukupnog broja otkrivenih kaznenih djela, u akciji provedenoj u suradnji s Europolom od svibnja do rujna, njih 124 odnosi na iskorištavanje djece za pornografiju. 38 ih je uključivalo spolno zlostavljanje i kontakt s djecom koja prebivaju na području Hrvatske, a sedam kaznenih djela se odnosi na zlouporabe opojnih droga.

Tijekom kriminalističkih istraživanja policajci su obavili 68 pretraga, 486 forenzičnih pretraga digitalnih uređaja počinitelja ili žrtava na kojima su pronađeni dokazi te 76 korisničkih računa na internetu. Ravnateljstvo policije ističe da je pronađeno 52.957 datoteka koje izravno prikazuju materijalne spolnog zlostavljanja te nadodaje da je svaka od tih datoteka prikazivala dijete koje je u nekom trenutku bilo zlostavljano.

U policiji posebno naglašavaju da su policijski službenici uspjeli pristupiti, odnosno zbrinuti 11 djece koja su bila žrtvama kaznenih djela, a što znači da su ga uspjeli pronaći i pristupiti djetetu, bilo samostalno ili uz pomoć drugih ustanova.

Akciju ‘Nubes’ inicirali su hrvatski kibernetički policajci, a njezin je cilj bio pridonijeti zaustavljanju ovakvog oblika zlostavljanja djece, u čemu, ističe Ravnateljstvo policije, veliku ulogu imaju mediji senzibiliziranjem javnosti i osvještavanjem građana na prisutnost ovakvih opasnosti, piše N1.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!