Iz DZS-a demantiraju da nas ima manje od 3,9 milijuna, “To su nagađanja”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz Državnog zavoda za statistiku reagirali su na objave o broju stanovnika u Republici Hrvatskoj koje prema objavi Jutarnjeg kažu da nas ima manje od 3,9 milijuna.

– Slijedom učestalog pojavljivanja informacija o broju stanovnika, Državni zavod za statistiku naglašava da se radi o nagađanjima, a ne o rezultatima Popisa, koji je još u tijeku, te apeliramo da se, umjesto širenja neprovjerenih podataka, pričekaju službeni rezultati Popisa, koje će javno i transparentno objaviti Državni zavod za statistiku – priopćeno je iz DZS-a.

Dodali su da će Zavod u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova 60 dana nakon završetka popisa, koji traje do 14. studenoga ove godine, objaviti prve privremene rezultate popisa stanovništva.

– Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna – kaže demograf Ivan Čipin.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!