Među jučer testiranima zaposlenicima javnih i državnih službi skoro 900 pozitivnih!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U danu prije stupanja na snagu posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u javnim službama te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zaposlenika trgovačkih društva i ustanova utvrdilo se gotovo 900 pozitivnih osoba, donosi Dnevnik.hr.

Od ukupno 37.682 evidentirana antigenska testiranja u posljednja 24 sata, njih čak 892 su bila pozitivna kod osoba bez znakova bolesti COVID-19.

“Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja epidemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širilo zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama, što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu”, izjavio je ministar Beroš objašnjavajući da struka procjenjuje da je neposredno spriječena zaraza u ovom slučaju kod gotovo 2000 osoba, a indirektno kudikamo više.

“Bazični reprodukcijski indeks iznosi 5 kod delta varijante, što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti pet osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest. Nasreću, više od 60% odraslog stanovništva je cijepljeno, a jedan dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje dvije osobe, što bi značilo da smo spriječili zarazu 1784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa, odnosno izolacije”, pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!