Prošla su tri desetljeća od sloma herojske obrane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar je bio pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenog 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998 i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca.

Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Vukovarska bolnica pretrpjela je velika oštećenja iako je na njezinu krovu bio znak Međunarodnoga crvenog križa, a pomoć ranjenicima pružana je u podrumu, gdje su u nemogućim uvjetima izvođene operacije i ostali složeni medicinski zahvati. U opkoljeni grad 19. listopada 1991. uspio je ući humanitarni konvoj Liječnika bez granica, koji je spasio stotinjak ranjenih branitelja iz bolnice.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodit će Vladino izaslanstvo na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021.

Uz premijera Plenkovića na obilježavanju će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata bit će oko 12 sati, gdje će premijer i ministri u Vladi odati počast žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom za žrtve iz Domovinskog rata. Nakon toga u 12,30 sati bit će na svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, koju će služiti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Nakon mise premijer Plenković položit će u 14,15 sati vijenac kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju 30. obljetnice vukovarskog stradanja pod nazivom “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021.“, a prigodni program ‘Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta’ počet će u 10 sati.  

Za 10,30 sati predviđen Križni put – Kolona sjećanja. Predsjednik Milanović u 12 sati nazočiti će odavanju počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a nakon toga će položiti vijenac na Ovčari, ispred Spomen-obilježja masovne grobnice.

 

 

FOTO: Grad Vukovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!