Glas koncila na strani oporbe: cjepiva brzo postanu jalova i eksperimentalna su

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Već se tjednima u javnosti govori o vremenskom ograničenju efikasnosti cjepiva koja bi trebala štiti od zaraze koronavirusom. No to nisu samo slutnje, iskustva, a još manje teorije zavjere, jer vremenski ovisna (bes)korisnost cjepiva postala je mjerljiva i dokazana znanstvena činjenica. Rezultati su objavljeni prije nekoliko dana u časopisu »Science«, piše Glas koncila.

Znanstveni dokaz o (ne)učinkovitosti zaštite samo nekoliko mjeseci nakon cijepljenja dovodi u pitanje (be)smisao COVID-potvrda koje vrijede 12 mjeseci. S pravom se, pa i u Hrvatskom saboru, govori o »legaliziranom širenju koronavirusa«. Nakon šest mjeseci ispitivana su cjepiva u visokom postotku – jalova: niti štite od zaraze niti sprječavaju širenje virusa. No dok neki u tim rezultatima vide nenajavljeni debakl »najvećega civilizacijskoga dosega«, drugi u porazu jednostavno vide preporuku za novim (i novim) dozama. Upravo se tako pojavila priča o takozvanoj buster-dozi o kojoj nije bilo ni spomena u trenutku potpisivanja svečanih ugovora, piše taj katolički portal.

Trajanje COVID-potvrde od 12 mjeseci, dakle, nema nikakvo znanstveno uporište. To je političko-medicinski kompromis, odnosno politička igra mrkve i batine – s jedne strane nagrada za cijepljene, s druge strane prisila na necijepljene osobe. Međutim, s dolaskom proljeća započet će masovno »odbrojavanje« za mnoge vlasnike COVID-potvrda, koji će tada izgubiti status cijepljenih građana. Kada im prestanu vrijediti ulaznice za društveni život, cijepljeni će opet postati necijepljeni, a stečene će povlastice moći vratiti samo ciklusom novih (i novih) doza, stav je Glasa koncila koji se velikim dijelom poklapa s oporbenim istupima u javnosti.

Znanstvena lekcija o cjepivima koja blijede trebala bi biti podsjetnik i upozorenje mjerodavnim institucijama, posebno u siromašnijim državama, da ne popuštaju pred budućim (ili skorašnjim) pritiscima farmaceutskih kompanija da se ti kratkotrajni proizvodi uvrste u kalendar cijepljenja. Cjepiva kratkotrajne djelotvornosti ne smiju biti obvezna jer ne koriste čitavomu društvu i jer su, očigledno, eksperimentalnoga karaktera, naglašava se u komentaru koji velikim dijelom odudara od istupa pape Franje i brojnih hrvatskih biskupa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!