HZJZ se ispravio: Među umrlima i osobama na respiratoru ima više necijepljenjih nego cijepljenih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je objašnjenje zbog grešaka objavljenih u dva tjedna izvješća o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. U njima su objavljeni podaci kako među umrlima i osobama na respiratoru ima više cijepljenih nego necijepljenih. Tvrde da su pogrešni podaci objavljeni zbog – ljudske pogreške.

“U dva tjedna izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj objavljen je podatak da među umrlima i među osobama na respiratoru ima više cijepljenih nego necijepljenih. U ta dva izvješća, s podacima do zaključno 21. studenog 2021., u posljednjem stupcu u tablici 13., zbog ljudskog je faktora nastala greška prilikom unosa brojeva.

Pažljiv čitatelj shvatit će da je u podlozi tih objavljenih podataka nenamjerna greška. U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend, a to je da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, ista situacija je i s ljudima na respiratoru – u jednom tjednu na respiratoru je završilo je oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto.

Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja.

Nažalost, među cijepljenim osobama ima i onih kojima je imunitet značajnije oslabio, zbog starije životne dobi i/ili pojedinih komorbiditeta. Međutim, za veliku većinu osoba koje su cijepljene i pogotovo onih koje su primile booster dozu cjepiva, postignut je željeni cilj, a to je zaštita zdravlja i života u okolnostima borbe s COVID-19. Dapače, vijesti koje pristižu iz Izraela govore da booster doza pruža dobru zaštitu i od nove varijante, tzv. Omicron varijante virusa SARS-CoV-2.

Cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera jedini je način da okončamo pandemiju”, objavili su u priopćenju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!