Pilot projekt: Deset dana testirat će se cijepljeni zdravstveni djelatnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo zdravstva sljedeći tjedan pokreće pilot projekt. Testirat će cijepljene djelatnike 10 dana i usporediti s necijepljenima. U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica.

RTL doznaje da će ispitanici biti podijeljeni u tri skupine. U prvoj će biti cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

– Smatramo da je zaštita bolničkog sustava izuzetno važna i doista treba sve obuhvatno i detaljno organizirati. U svakom slučaju zdravstvene djelatnike, pogotovo u bolničkom sustavu treba periodično testirati u širokom opsegu – izjavila je Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Rijeka.

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Testiranja će trajati deset dana.

– Ono što su pokazali svjetski rezultati da i cijepljeni mogu nositi virus, ali znatno manje nego necijepljeni i time značajno manje pridonositi širenju epidemije. HZJZ će napraviti distribuciju bojeva. Onoliko koliko oni rasporede na KB Sveti Duh, mi ćemo se vrlo rado odazvati tom pilot projektu – kazao je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

U planu je i obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi po istim kriterijima.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!