Ustavni sud: Uvođenje covid potvrda u skladu je s Ustavom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ustavni sud odlučio je na redovnom Stručnom sastanku da je odluka o uvođenju digitalnih Covid potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. U priopćenju nakon sjednice navode kako Vlada nije prekoračila svoje ovlasti pri uvođenju potvrda.

Osporenom Odlukom uspostavljen je, u svrhu provedbe Uredbe (EU) 2021/953, nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, učinkovitijeg doprinosa postupnom ukidanju ograničenja kretanja, uz istodobno ostvarivanje visoke razine zaštite javnog zdravlja.

Predlagatelj je osporio samo točku II. stavak 2. te Odluke. Ustavni sud utvrdio je da to što je točkom II. stavkom 2. osporene Odluke predviđeno da se EU digitalne COVID potvrde na nacionalnoj razini mogu koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera donesenim na temelju ZZP-a ne znači da je Vlada prekoračila svoje ovlasti i obveze u provedbi Uredbe U vezi s navedenim konstatirao je da je korištenje EU digitalnih COVID potvrda Stožer predvidio u više svojih odluka, od kojih su neke predmet ustavnosudskih postupaka”, navode u priopćenju. Ovu je odluku sud donio većinom s tri glasa protiv. Najavljena je i konferencija za medije na kojoj će predsjednika suda Miroslav Šeparović otkriti više detalja o odluci, donosi Dnevnik.hr

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!