Gdje smo godinu dana nakon potresa koji je ujedinio Hrvatsku?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnji dan prije točno godinu dana, u 6:28 sati potres magnitude 5.0 prema Richteru pogodio je Petrinju, da bi je sljedećeg dana pogodio još razorniji potres – magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku županiju, ali i okolne županije.

Jači potres u Baniji odnio je osam ljudskih života. U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, a u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021. U potresu je ozlijeđeno 28 osoba. Još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite.

Na terenu je u trenucima najveće potrebe, bilo 800 vatrogasaca, 450 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa, vojska, policija, državna intervencijska postrojba, ali i 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. No osim hitnih službi, prizori s potresom pogođenog područja, nagnali su na reakciju brojne građane iz svih dijelova Hrvatske koji su u prvim danima nakon potresa skupljali donacije, odlazili na Baniju u privatnoj inicijativi, obilazili pogođene građane.

Prema podacima Stožera civilne zaštite zaduženog za obnovu, ukupno je na području tri županije prijavljena šteta na oko 40 tisuća objekata, od čega je oko 5 tisuća označeno kao privremeno neupotrebljivo. Unatoč tome, građani su predali zahtjeve za obnovu ili rušenje za tek četvrtinu ukupno oštećenih objekata, njih 9568. Do 22. prosinca, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaprimilo nešto manje od 400 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu. Ugovoreni su radovi konstrukcijske obnove u vrijednosti četiri milijuna kuna s PDV-om, ali oni još nisu krenuli. Oko 450 objekata na području Banije je srušeno jer su nakon potresa predstavljale opasnost.

I danas brojni stanovnici Banije žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama, koji su im dodijeljeni kao privremeni smještaj.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!