Čičin-Šain: Stvari bi trebale biti bolje kada dođe proljeće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mislim da nas čeka nekoliko vrlo teških mjeseci, ali da će stvari biti bolje kad dođe proljeće, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u centru za infektivna istraživanja Helmholtz, govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

Upitan o tezi stručnjaka da će omikron brzo proći kroz populaciju i time pridonijeti kolektivnom imunitetu i kraju pandemije, Čičin-Šain rekao je da ta brzina nije dobra stvar.

– Da je tome tako, onda si možete razmišljati da je svejedno zaustavljate li auto tako da stisnete kočnicu pa ga usporite ili da se zabijete u zid, jer na kraju auto uvijek stoji. Tako da ta brzina kojom se virus može proširiti može upravo dovesti do ovih vrlo velikih vršnih opterećenja, gdje onda bolnički kapaciteti uopće više ne mogu pratiti tu potrebu za zbrinjavanjem bolesnika, i onda će od omikrona umirati ljudi koji bi se inače mogli spasiti ako bi imali dovoljno respiratora, maski s kisikom i tome slično – rekao je Čičin-Šain za HRT.

Rekao je kako je ono što svaki pojedinac može napraviti jest ostati kod kuće, izbjegavati kontakte s drugim ljudima.

– Ono što bi Vlada trebala donijeti… U ovom trenutku teško je napraviti bilo što drugo osim nekakvog tvrdog lockdowna jer je za sve druge mjere već prekasno, a hoće li to Vlada napraviti ili će pustiti da sad stvari idu kuda idu – to je u njihovoj domeni odlučivanja”, poručio je.

Što se tiče očekivanja za Hrvatsku, Čičin-Šain rekao je kako misli da nas čeka nekoliko vrlo teških mjeseci, ali da će stvari biti bolje kad dođe proljeće.

“- a nadati je se da nakon omikrona neće doći neko novo grčko slovo, ali nije isključeno da se ovaj virus nastavi razvijati i evoluirati i da onda napravi novu varijantu koja će opet izbjegavati imuni nadzor, i onda će to pokrenuti novi val infekcija i nove potrebe za docjepljivanjima. Ali ostanimo optimistični i nadajmo se da tako neće biti i da će negdje na ljeto ove godine stvari biti malo bolje – zaključio je.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!