Premijer najavio paket mjera za smanjenje udara rasta cijena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenovkić tijekom aktualnog saborskog prijepodneva.

– U slučaju povećanja cijena osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, najavio je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena.

Kao treći element Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto.

Pojasnio je da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, covidom i velikom potražnjom.

– Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina – kaže.

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je koliko će novca Hrvatska uspjeti potrošiti od ukupno 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i može li se rok produljiti.

– Rok je u uredbi 18 mjeseci, ali nisu rokovi sveto pismo, potrebno je Komisiji objasniti okolnosti i mislim da ćemo našu argumentaciju dobro objasniti i iskoristiti sredstva – odgovorio je premijer Plenković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!