Skandal s plagijatom: Hoće li hrvatski euro ostati bez motiva kune?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Pomozite! Može li mi netko reći je li moguće iz Photoshopa izrezati fotografiju i otvoriti je u Illustratoru ili možda nekom drugom programu samo kako bih mogao staviti neke efekte? Ne mogu to učiniti u Photoshopu jer nemam dostatnu grafiku pa rendering nije moguć”, napisao je autor dizajna kovanice eura s motivom kune Stjepan Pranjković u objavi na Facebook grupi tražeći savjet jer “dizajnira neke novčiće”. 

“Moram primijeniti svjetlosne efekte na fotografiju da dobijem metalni izgled. Probao sam na neke druge načine, ali nijedan od njih ne izgleda dovoljno dobro”, rekao je u komentaru ispod, a pisao je Index. 

Pranjković je magistar primijenjenih umjetnosti (titulu stekao u Rijeci) i za svoj pobjednički dizajn s kunom dobio 70.000 kuna. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna. Ukupno je to 140 tisuća kuna. 

Loše za magistra je što se javio autor fotografije “na kojoj je trebalo dobiti metalni izgled”, izvjesni Iain H Leach. Na Twitteru je zahvalio hrvatskim medijima koji su ga upozorili na korištenje njegove fotografije: “Hvala što ste mi javili. Ne znam što mogu učiniti, možda mi pošalju besplatnu kovanicu”.

Što će sada učini Hrvatska narodna banka koja je raspisala natječaj i nagradila najbolje? Nisu mogli znati da je rad Pranjkovića rezultat neovlaštenog korištenja motiva koji je skinuo s Interneta. Što ako se javi autor slike koja je na hrvatskom euru? Hoće li i njemu platiti autorska prava ili će uputiti “autora” da s njim sklopi sporazum? Hoće li isplatiti nagradu ili ako već jesu, hoće li tražiti novac natrag. A možda i ostanemo bez kune na kovanici.

K tome još i Srbi negoduju zbog Nikole Tesle…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!