Počinje samotestiranje učenika! Preporuka: nedjeljom navečer ili ponedjeljkom ujutro

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sutra počinje samotestiranje učenika. Predlaže se da roditelji djecu testiraju nedjeljom navečer ili ponedjeljkom ujutro.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je video upute o tome kako upotrijebiti antigenski test za samotestiranje na Covid-19. Upute su objavljene u sklopu zdravstvene mjere redovnog samotestiranja učenika.

Mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna. Za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju. Ako je rezultat samotestiranja negativan, učenik ide u školu, a ako je pozitivan, učenik ostaje kod kuće, javlja se liječniku i školi. Manju djecu testiraju roditelji, ili se ona testiraju uz pomoć roditelja, a djeca u dobi od 16 godina i stariji mogu sami provoditi samotestiranje.

Set za samo testiranje sadrži testnu pločicu sa sredstvom za isušivanje, bris, epruvetu (ekstrakcijsku tubu) s tekućinom, zatvaračem i kapaljkom te uputama za uporabu. Postoje različiti testovi za samotestiranje koji imaju sličan postupak, no svaki ima svoje specifičnosti, ovisno o vrsti testa i stoga je važno slijediti upute proizvođača za uporabu kako bi test proveli pravilno.

Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, no bitno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, navodi se u preporuci.

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola. Pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Svaki učenik dobit će po dva testa, treba se testirati tjedan prije i tjedan nakon praznika.

– Cilj mjere samotestiranja učenika je povećati vjerojatnost za što duže održavanje nastave uživo u prostorima škole ukidanjem mjere zdravstvenog nadzora u samoizolaciji, navode iz HZJZ-a.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!