Tko treba plaćati porez na dohodak, a radi u inozemstvu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oko 120 tisuća građana godišnje prijavi 6 do 7 milijardi kuna inozemnih primitaka. Prema procjeni Porezne uprave, obvezu prijave ima njih još oko 200 tisuća, jer mnogi i ne znaju da to trebaju učiniti.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada počelo je masovno iseljavanje Hrvata na zapad. Njegovateljice su, primjerice, najviše na udaru naših poreznika. Posebno one koje rade u Austriji i zarađuju do 11 tisuća eura, što je neoporezivi dio austrijskog osobnog dohotka, piše HRT.

– Njima se kompletna zarada pretvori u hrvatske kune i naprave porez po hrvatskom zakonu – objašnjava Franjo Lazar, predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata.

U sličnom su se problemu našli i brojni hrvatski iseljenici koji su odjavili prebivalište u Hrvatskoj, ali nisu promijenili porezni status.

Prvo su se trebali odjaviti na MUP-u pa su se s tom odjavom trebali odjaviti na poreznoj upravi, eventualno se prijaviti ili odjaviti na Zavodu za zapošljavanje i kad se zaposle u drugoj zemlji, institucije se konzultiraju posredno ili neposredno s našima – naglašava odvjetnik Željko Kaselj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!