Ostala još dva tjedna za predaju prijava za povrat poreza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadnji dan veljače ujedno je zadnji dan za podnošenje prijava za povrat poreza. No, posljednjih nekoliko godina većina obračuna vrši se automatski.

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina. Za taj povrat prošle godine nisu trebali pisati prijave, a ne trebaju to činiti ni ove godine, njima će poreznici sami obračunati povrat.

Godišnju poreznu prijavu moraju predati građani koji su prošle godine ostvarivali dohodak od samostalne djelatnosti: od obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Dužni su je podnijeti i rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Do kraja lipnja svima bi trebala biti poslana porezna rješenja na koja se može žaliti do 31. srpnja, a od početka kolovoza počinje isplata povrata poreza.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!