Cijene nekretnina i dalje strelovito rastu. Hoće li doći do kraha tržišta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatsku je stiglo upozorenje iz Europske unije koje kaže da prijeti slom tržišta nekretnina uslijed strelovitom rastu nekretnina u Hrvatskoj.

Glavni uzrok vide u subvencioniranim kreditima države koji u uvjetima inflacije potiču dugove građana.

Naime, sutra počinju prijave banaka za državne subvencionirane APN kredite. Europska komisija smatra ih krivcem za nekretninski balon jer pojačavaju bankarske rizike i prijete stabilnosti našeg financijskog sustava.

‘Neki ljudi će izgubiti posao, doći će do smanjene mogućnosti otplate tih kredita i jedan dio plasmana će biti loš, to je problem za banke, ali nije problem da ugrozi cijeli financijski sustav. To je komentar da treba prilagoditi politike da se taj balon ne bi dalje razvijao’ rekao je Neven Vidaković, financijski stručnjak za Index.hr

Iz EU pozivaju na donošenje mjera koje bi spriječile ‘povećanje zaduženosti kućanstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite’.

ESRB (European Systemic Risk Board) navodi da u Hrvatskoj postoji ‘potencijal za ozbiljne negativne posljedice po gospodarstvo’. “ESRB smatra da su ključni problemi brzi rast kredita stanovništva i precijenjenost cijena nekretnina s obzirom na nepostojanje eksplicitnih mjera koje bi mogle ublažiti rizike povezane sa stambenim nekretninama i sektorom nekretnina.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!