Smije li opozicijski zastupnik javno reći: Pohvaljujem Vladu i premijera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Javno ću pohvaliti Vladu i premijera Plenkovića na ovom paketu mjera jer mislim da je sveobuhvatan, da je dosta izdašan, oko 5 milijardi kuna. Sigurno će utjecati da ne padne standard hrvatskih građana. Ide u nekoliko smjerova, drago mi je da su prihvatili i određene mjere koje je i sam SDP predlagao, što znači     da može biti konstruktivnog dijaloga između oporbe i Vlade, poglavito u ovakvim nekakvim kriznim situacijama”, komentirao je SDP-ov zastupnik u Saboru i bivši ministar financija Boris Lalovac najavljene Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu teške gotovo pet milijardi kuna.
Ovo izdvojeno mišljenje iz oporbenih redova prava je rijetkost u hrvatskoj politici, zapravo politikantstvu bez sadržaja. Mnogi će     pamtiti i saborsku raspravu o jednom financijskom zakonu o čemu su     raspravljali ministar Marić i bivši ministar Lalovac. Nismo mogli doći sebi sušajući argumentiranu raspravu punu uvažavanja jedne i druge strane.
I taman bi pomisli, evo, ozbiljna situacija, ozbiljan pristup, kad stižu prvi napadi:
– Smatramo da su mjere došle prekasno jer je veliki već broj     stanovnika naše zemlje osjetio taj udar. Što se tiče smanjenja PDV-a, mi to pozdravljamo, ali je to razlika do koje je došlo zbog     porasta cijene plina, kada su to smanjili na 5%, država tu ne gubi ništa, istaknuo je Mostov Zvonimir Troskot.
– Ja bih rekao “too little, too late”. Ovo su vatrogasne mjere, imat će naslov da nešto rade za građane, a u biti problemi su puno dublji, istaknuo je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Za Marijana Pavličeka (Suverenisti) su Vladine mjere dijelom dobre, ali zakašnjele. Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) isto smatra da su Vladine mjere zakašnjele i dijelom promašene. I Anka Mrak Taritaš (Glas) za Vladine mjere protiv inflacije rekla je da su mjere pomoći ljudima dobre i korektne, ali prema gospodarstvu nisu dostatne, zakašnjele su i samo gase požar.

Bliska Lalovcu je jedino zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) koja je istaknula je da su mjere više od onoga što se očekivalo.

Razina hrvatske politike najbolje se može ocijeniti u ozbiljnim situacijama. Umjesto rada u interesu građana (za što treba nešto znati i potruditi se), puno je lakše osvajati medijski prostor doskočicama i trivijalnostima. Na sreću ove zemlje i njezinih građana, svjedočimo i drukčijim primjerima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!