EU prvi put u povijesti kupuje oružje, Borrell upozorio na moguću eskalaciju situacije na Balkanu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi put u povijesti Europska unija će izdvojiti novac za kupovinu oružja, potvrdio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

-Postignut je dogovor da se osigura oružje za ukrajinsku vojsku u vrijednosti od 450 milijuna eura te još 50 milijuna za zaštitnu opremu i gorivo. Danas je srušen još jedan tabu, a to je da EU nikad neće trošiti sredstva za nabavu naoružanja napadnutoj državi, kazao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

K tome, neke od država članica EU Ukrajini će poslati borbene zrakoplove, što je tražio tamošnji ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Za danas je zakazan i izvanredni sastanak ministara obrane država članica, na kojem će se također razgovarati o pomoći Ukrajini.

Borrell je podsjetio kako je Europa već reagirala na rusku agresiju, i to zatvaranjem zračnog prostora za ruske zrakoplove, zabranom ruskih državnih medija koji šire propagandu, a usvojen je i novi paket sankcija protiv Bjelorusije, koja pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu.

Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu.

FOTO: HINA/EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL


PODIJELI S PRIJATELJIMA!