Vladajući: Zaštitit ćemo radnike, oporba: Obračunajte se sa stečajnom mafijom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnici danas su raspravljali o izmjenama Zakona o stečaju potrošača koje je predstavio državni tajnik Josip Salapić. Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da će izmjene stečajnog zakona povećati zaštitu radnika, no oporba se ne slaže s tim.

Vesna Vučemilović (HS) tako je kazala Izmjene kako predložene izmjene ne ulaze u meritum koji podrazumijeva konačno razračunavanje sa stečajnom mafijom.

-Sprega korumpiranih sudaca i stečajne mafije državu je do sada koštala milijune kuna. Dok Porezna uprava po svijetu lovi građane da bi im naplatila porez, 250 stečajnih upravitelja legalno je dobilo sedam milijardi kuna za postupke koje su vodili, istaknula je zastupnica.

Dalija Orešković (Centar) također se zalaže za veću kontrolu nad radom stečajnih upravitelja.

-Nismo propisali specifične uvjete za njih, zbog neznanja o branši stečajni su upravitelji doveli do propasti niza tvrtki, nema nikakve kontrole nad njihovim troškovima, kazala je Orešković.

Katarina Peović (RF) upozorila je na nezavidan položaj radnika u stečajnim postupcima koji ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja.

Nikola Mažar (HDZ) je pak saborske kolege pokušao uvjeriti da se izmjenama Stečajnog zakona želi zaštiti radnike i povećati njihova prava, a ide se i na usavršavanje stečajnih upravitelja..

Izmjenama Stečajnog zakona želi se preventivno djelovati na gospodarske subjekte kako bi izbjegli stečaj. Vlada predlaže uspostavu sustava ranog upozoravanja koji će signalizirati dužnicima u financijskim problemima da treba djelovati bez odgađanja kako bi se izbjegao stečaj i na vrijeme pristupilo restrukturiranju. Upozorenja bi slali Porezna uprava i revizori.

Predlaže se i jednostavnije donošenje plana restrukturiranja, uspostava sustava za prikupljanje i praćenje podataka o stečaju, restriktivniji ulaz u profesiju stečajnih upravitelja.

Poboljšava se i položaj radnika u stečajnom postupku, stečajni upravitelj odnosno sud morat će na vrijeme obavijestiti HZZOo stečaju, a kako prava radnika iz zdravstvenog osiguranja ne bi bila dovedena u pitanje. Predložene izmjene stupaju na snagu 31. ožujka 2022.

Izmjenama Zakona o stečaju predlaže se skraćenje razdoblja provjere ponašanja za potrošače sa sadašnjih pet na tri godine.

FOTO: Hina/Admir BULJUBAŠIĆ

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!